Două clipuri video, același om, același mesaj final, două rezultate diferite

Posted by

Cam tot ceea ce știm să facem în viața asta am învățat și învățăm în mare parte prin repetiție. De la desenat bastonașe pănă l-am scris pe J, pănă la x ore de condus cu instructor pentru a invăța cum stă treaba cu o mașină, nu sunt decât multe alte ore pe care le-am dedicat altor lucruri pe care le-am tot făcut până când unele ne-au și reușit.

Probabil la fel se întâmplă și în anii ăștia, în care o să auzim și o să scriem hai la vot pănă când… o să mergem la vot. Nu e neapărat nouă opțiunea asta cu votatul, probabil din acest motiv se și ferește lumea. 🙂 Gândește-te că încă mai sunt țări în care votul este formal, spre deloc, iar în România se poate vota de mai puțin de 3 generații.

În ultima perioadă, cum e și normal, au început să se înmulțească campaniile din zona politică. Nu trece ziua fără un afiș, un meme, un video, un story, ori un banner agresiv, și nu m-aș mira să fi ajuns până și pe TikTok. Sunt interesante de urmărit dacă îți place publicitatea, comunicarea fiind destul de diversă și ofertantă, altfel discutăm despre un măcel informațional dezlănțuit, din partea tuturor taberelor implicate, inclusiv ONG-urile. 🙂

Aseară, de exemplu, am văzut clip-ul de mai jos. Foarte autentic (fiind un protest personal, nu o campanie), în care actorul Serban Pavlu, cunoscut pentru rolul taximetristului din Umbre, își exprimă frustrarea față de atitudinea de bășcălie generalizată, în locul unei acțiuni simple, mersul la vot. #GataCuGluma are aproape 1.3M vizualizări pe Facebook și apropie, de asemenea, 24 de ore de la publicare.

Azi, am citit despre o inițiativă socială denumită “Mergem la vot” pe IQAds, în care apare și Serban Pavlu ca una dintre cele 4 voci-reminder la “Desteapta-te romane”, și am ajuns pe Youtube la un clip care abia azi a sărit de 1000 de vizualizări fiind însă publicat pe 8 mai. Avea în jur de 400 de vizualizări pe la prânz (aparent azi “a prins”), însă nu va sări de 10k în 24 de ore. Nu fără media.

Funcția embed nu este disponibilă (se deschide în Youtube, scuze), cel mai probabil pentru că și-au dorit să aibă trafic pe site și Youtube, deși ideea ar fi să ajungă la cât mai multă lume, nu doar pe IQAds și pe aici. Trecând totuși peste acest lucru, diferența masivă de audiență poate sta fix în ceea ce s-a dorit de la inițiativa Mergem la vot, citat de pe IQAds.

Am trecut intentionat peste mai multe reguli de marketing online: spoturile noastre sunt lungi, sunt obligatoriu de auzit ca sa aiba sens, personajele nu sunt prinse in actiune, exista un singur cadru.

Mă refer la ultimele două părți, care, alături de conținut (text, sunet), definesc execuția.

Că doar nu e vreun test ASMR. 🙂

Păreri?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *