Despre ProTV pe Youtube

Posted by

În urmă cu ceva ani, prin 2009 :P, scriam despre cum primatv.ro s-a mutat pe Youtube. E plăcut să te citești după 10 ani, însă puțin trist să vezi că situația s-a înrăutățit dacă te gândești la conținutul video și la faptul că, azi, nimeni nu prea mai are răbdare să înțeleagă ce se întâmplă. Lucrurile par a fi normale.

Și e și cazul ProTV-ului.

De când m-am mutat în Spania, Youtube și-a tot modificat recomandările pe care le primesc și, astfel, am ajuns ca în fiecare seară când deschid TV-ul și comut pe Youtube să găsesc, liniștit, toate calupurile de știri din ziua respectivă de la ProTV, alături de jurnalele de știri de la celelalte televiziuni.

Canalul se numește România pe Net, iar la descriere, în rusă de altfel :-), ni se amintește ceva de Minecraft, jocuri PVP și mult video (Google Translate, nu m-am apucat să învăț rusa :-)). Cel mai probabil adolescentul din spatele contului a crescut, s-a plictisit de Minecraft și a descoperit Youtube (btw, e plin Youtube de moldoveni care fac… clipuri documentare).

România pe Net nu are multe vizualizări per clip, însă sunt jde canale de Youtube care fac aceeași chestie. Și nu, Youtube nu recomandă canalul pe care eu îl cred că e al Știrilor ProTV (acesta). Iar cea mai simpatică chestie este faptul că Youtube șterge duplicatele doar dacă are originalele online.

Cel puțin teoretic, dacă are cineva (de la ProTV, nu de la Google, da?) puțin timp pentru câteva setări, probabil zilnic. E un cost în plus, pe care Google îl impută direct publisherului, spălându-se pe mâini arătând către user. Altfel spus, Google face bani vânzând atât arma, cât și vesta antiglonț. Mai departe nu e treaba lui.

La fel pățesc și cu Las Fierbinți.

Cumva, Youtube s-a prins că-mi place, și, în fiecare joi seară, e ca și făcut. Știri, după care Las Fierbinți. Nu am nevoie de un director de programe, Youtube a învățat deja să facă asta de la sine, pentru mine. Pare normal, nu? 🙂

Au trecut 10 ani (zece ani!), televiziunile din România nu au reușit să-și țină conținutul video pe platformele proprii pe care le lansează, iar Youtube a reușit să înghită mai tot, fără voia lor. Proiecte precum protvplus.ro, de exemplu, nu au nici o șansă cât timp conținutul care ajunge acolo este deja peste tot.

PS. Ironia face ca jumatate din prima pagina de pe ProtvPlus să fie ocupată de un banner servit de Google (AdSense). 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *