Parlamentul European a votat Directiva UE privind drepturile de autor

Posted by

În urmă cu câțiva ani, am discutat telefonic cu un reprezentant Google România pentru a încerca să șterg de pe Youtube clipurile unei televiziuni (client). Long story short (e doar o metaforă, discuția a fost rapidă) mi-a spus că nu pot face asta decât în cazul în care aș fi urcat pe Youtube TOATE producțiile televiziunii respective, urmând a aplica pentru un program de identificare automată a acestora.

Știam, din experiența ProTV, că au și un tool mai mult sau mai putin manual, care însă funcționează brici. Pur si siplu căutam după cuvinte cheie, bifam rezultatele pe care voiam să le șterg – exista o bifă pe care, in mod normal, nu o au decât cei care aveau conturi speciale -, și restul venea de la sine. Iar cu 3 strikes your out de la Youtube situația se încheia în câteva minute, YT blocându-le conturile.

Și nu știu dacă, în Pro, cheltuiam mai mult de 15 minute săptămânal pentru treaba asta, însă nu s-a ajuns niciodată în situația în care oricine putea să urce pe internet producții precum Stirile ProTV, ori serialele posturilor trustului Pro. Astăzi este plin Youtube de Las Fierbinți și nu-s decât 14 sezoane, plus ultimul care apare joi seara pe cel puțin 2-3 canale.

A adăugat că nu se mai poate astfel și că trebuie să fac precum mi-a spus prima oară, în timp ce eu mă gândeam la, și îi comunicam și lui, absurdul situației de a-mi anunța clientul că va trebui să aibă costuri suplimentare pentru a urca toate producțiile televiziunii pe YT, pentru a nu le urca și altcineva, chiar și înainte de a apuca postul TV respectiv să o facă. Wtf?

L-am rugat să îmi dea în scris lucrul acesta, mi-a spus că nu poate.

Astăzi, Parlamentul European a votat Directiva UE privind drepturile de autor, cu 348 voturi la 274. Celebrul articol 13, despre care, dacă ați intrat pe Youtube în ultimele luni este imposibil să nu fi auzit, Google având grijă ca informația să ajungă la cât mai multe persoane. Nu am văzut în schimb ceva, un clip, din partea Facebook.

Găsești mai multe detalii în acest articol din Forbes, cert este că au mai modificat din articolele de anul trecut, iar lucrurile nu stau chiar așa de rău (vezi și clipul Google). Altfel, lucrurile nu se vor întâmpla de azi pe mâine, tările UE având 2021 ca termen limită pentru a implementa Directiva votată astăzi.

* Photo by Frederic Köberl on Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *