ROTLD, un nou site și două decenii de domenii “pe viață”

Posted by

Internetul din România s-a trezit astăzi cu un nou site al ROTLD, autoritatea care se ocupă cu administrarea domeniilor .ro încă din 26.02.1993, când domeniul «.ro» era înregistrat la IANA, iar conectivitatea la Internet pentru România era posibilă doar la nivelul Europei, datorită restricțiilor impuse de COCOM pentru țările ce făcuseră parte din lagărul comunist.

Două săptămâni mai târziu, începând cu 16 aprilie 1993, rețeaua NSFNET permitea rutarea traficului pentru România și Bulgaria (ca urmare a reclasificării codurilor de țară RO și BG în starea W, a națiunilor favorizate), realizându-se, astfel, legătura cu Statele Unite, respectiv întreaga lume.

Asta pentru a avea cu toții aceeași imagine de ansamblu. 🙂 Revenind la site, nu am observat funcționalități noi, doar un nou design și o rearanjare a secțiunilor. Looks good, but hey!, orice ai fi urcat în locul unui site vechi de 20-25 de ani ar fi arătat bine.

Vă reamintesc că toolul pentru a afla ce domenii sunt asociate unei adrese de email este de găsit aici (detalii aici), iar simulatorul pentru a afla data expirării unui domeniu .ro e aici (detalii aici).

Altfel, de ceva ani buni mi se pare ciudat că mai sunt persoane care susțin că ROTLD a vândut domenii pe viață, iar acum consideră că sunt nedreptățiți. Iar furia merge atât de departe încât te poți trezi și cu block pe Facebook dacă încerci să le spui că domeniul nu e o proprietate, iar ROTLD a vândut un drept de folosință temporar (asta e, a durat 20 de ani), neangajându-se (cum au făcut-o o parte dintre parteneri) în declarații referitoare la o perioadă nelimitată, până recent, în decembrie anul trecut.

Mi se pare ireal că oamenii preferă să se transforme în adevărate fabrici de fake news din lipsă de informare, și absurd că susțin niște lucruri care nu au niciun corespondent în viața reală. Iată un exemplu, din care am scos numele interlocutorului deoarece toate dezbaterile de genul ăsta sunt în aceeași linie.

Din păcate pentru el, va rămâne cu blockul către mine, căci un avocat îl va trimite la plimbare. Cumva, tot un fel de block va primi și el.

Personal, mă întreb de ce a durat până acum, mă așteptam ca plata anuală să se intâmple prin anii 2000, de când sunt și discuțiile pe tema asta. Iar dacă situația .ro vi se pare că a fost și/sau este exagerată, soarta a făcut să prind liberalizarea domeniilor .es, prin 2005 (mă aflam în Spania, unde am locuit pentru câțiva ani), când au renunțat la o grămadă de limitări, precum aceea conform căreia o persoană fizică nu putea înregistra un domeniu decât cu numele său (cel puțin prenumele din buletin), domeniul trebuia să aibă minim 4 caractere (au făcut excepții doar la branduri precum HP), iar titularul trebuia să fie spaniol etc.

Plus că era mega scump.

2 comments

  1. Stiti cumva daca s-a dat drumul la taxa aceea anuala pentru domeniile rotld? Stiu ca se vorbea de o vreme despre asa ceva, dar nu am mai urmarit stirile.

  2. Partea proasta este ca acum bagam mana in buzunar anual…dar partea buna este ca se vor elibera foarte multe adrese ce au fost acupate aiurea si la care nu mai avea nimeni acces!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *