Concursurile și unul dintre răspunsurile la întrebarea “De ce a scăzut reach-ul pe Facebook?”

Posted by

În ultimele două luni Facebook a anunțat update-uri cât pentru ultimii 2 ani. S-a comportat, ce-i drept, ca o mitralieră, aceasta fiind și singura explicație pentru multe dintre discuțiile, de cele mai multe ori pe lângă subiect, pe care le-am văzut, tot pe Facebook, în bula mea.

[eckosc_quote quote=”Publishers and other businesses that use engagement bait tactics in their posts should expect their reach on these posts to decrease. Meanwhile, Pages that repeatedly share engagement bait posts will see more significant drops in reach. Page Admins should continue to focus on posting relevant and meaningful stories that do not use engagement bait tactics.” source=”mai multe detalii…” url=”https://refresh.ro/2017/12/newsfeed-update-2/” pull=”true”]

Unul dintre primele update-uri din iarna asta a anunțat faptul că va fi penalizat fără nicio discuție engagement bait-ul. Asta înseamnă că orice status care îndeamnă fanii să facă cea mai mică acțiune (voturi, reacții, share-uri, like-uri, comentarii, taguri) poate fi penalizat, deoarece acestea fac parte din formula de calcul a algoritmului care decide informațiile ce ajung în Newsfeed.

În condițiile de mai sus, ce credeți că se va întâmpla cu paginile care continuă să facă acel gen de concursuri bazate pe comentariile fanilor la o postare, situație inclusă, de altfel, și în regulament? O spune Facebook, în citatul alăturat.

Primul pe care îl am la îndemână pentru exemplificare este concursul celor de la Promenada: ? “Castiga un inel cu diamant Roberto Bravo” (regulament). Găsiți postarea aici, aceasta având 181 de comentarii la momentul publicării acestui articol.

Nu e un caz singular. Am mai aruncat o privire și pe la alte mall-uri, nu numai din București. Paginile duduie de concursuri de genul celui de mai sus, bait-ul cel mai folosit fiind comentariile, urmate de tag (de genul “dă tag unui prieten cu care ai vrea să mergi la film și câștigi nu-știu-ce-premiu“).

Nu știu exact cum își dă seama Facebook de asta, dacă e vorba de un automatism sau dacă oricine poate raporta postarea 🙂 , însă cred că începutul acestui an este unul dintre cele mai grele de până acum pentru brandurile prezente pe Facebook. Modificările sunt atât de rapid comunicate și implementate, încât dacă nu ești atent poți da de gard o pagină destul de ușor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *