? ANCOM: Cum se calculează consumul de date în roaming (2018)?

Posted by

Zilele trecute, ANCOM a dat publicității modalitatea de calcul a planurilor tarifare în ceea ce privește consumul de date în UE/SEE de anul viitor.

Începand cu data de 1 ianuarie 2018, ca urmare a scăderii tarifului reglementat la nivel de gros, pentru majoritatea planurilor tarifare va crește volumul de date (MB/GB) ce pot fi consumate în roaming în UE/SEE fără aplicarea unor taxe suplimentare.

Totodata, în cazul depășirii limitelor utilizarii rezonabile a unor servicii în roaming în UE/SEE, scad și suprataxele care pot fi aplicate consumului ulterior, după cum urmeaza:

  • de la 1 ianuarie 2018, scade cu 22% suprataxa pentru date, de la 7,7 la 6 Euro/GB;
  • de la 3 ianuarie 2018, scade cu 16% suprataxa pentru apelurile primite, de la 1,08 la 0,91 Eurocenti/minut.

Altfel spus, începand cu 1 ianuarie 2018 volumul de consum rezonabil va crește cu aproximativ 22% față de cel aplicat în perioada 15 iunie – 31 decembrie 2017.

După depășirea volumului de consum rezonabil, furnizorii pot să aplice o suprataxă, chiar și în cazul în care traficul inclus nu a fost complet epuizat. În prezent, suprataxa este de maxim 7,7 Euro/GB (0,77 Eurocenti/MB), dar începand cu 1 ianuarie 2018 aceasta va scădea la maxim 6 Euro/GB (0,6 Eurocenti/MB), fără TVA.

Cum se calculează acest volum de consum rezonabil?

  • în cazul planurilor tarifare (cartele preplătite, abonamente, (extra)opțiuni) care includ trafic de date nelimitat, cât și al celor pentru care tariful calculat per GB este sub 6 Euro (fără TVA), utilizatorii pot consuma următoarea cantitate de date în roaming în SEE, fără taxe suplimentare, exprimată în GB: 2 x [prețul cu amănuntul pentru servicii mobile într-o perioadă de facturare (fără TVA)] / 6 euro.
  • în cazul cartelelor preplătite fără resurse de date incluse (cu plata pe unitatea de consum, per MB/GB), utilizatorii pot consuma iniţial următoarea cantitate de date în roaming în SEE, fără taxe suplimentare, exprimată în GB (pe măsură ce utilizatorul plăteşte din creditul disponibil, volumul de consum rezonabil a datelor se diminuează): (creditul rămas disponibil pe cartelă la intrarea în roaming în UE/SEE) / 6 Euro

Mai multe detalii despre modalitatea de aplicare a limitelor de utilizare rezonabilă a datelor în roaming (UE/SEE), inclusiv modele de calcul, sunt disponibile pe pagina de internet a ANCOM, aici.

One comment

  1. In sfarsit un lucru bun pe piata telecomunicatiei din Europa. Sper ca aceste schimbari sa nu se opreasca aici sunt multe lucruri ce ar trebui schimbate in bine pentru ultilizatorii de internet si telecomunicatie! Nu sunt singurul care gandeste ca accest pas este unul benefic pentru toti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *