? Poți crește veniturile unui site folosind o monedă virtuală în locul bannerelor tradiționale?

Posted by

De ceva timp deja, blockchain-ul este peste tot. Auzi de el, de minat, bitcoin, precum și alte monede virtuale. Iar noutatea este că niște băieți deștepti s-au gândit că mining-ul în browser ar putea fi o sursa de profit.

Astfel, a aparut Monero (XMR) o monedă digitală ce poate fi minată folosind utilizatorii site-ului pe care e embed-uita. Nu zic că este neapărat un lucru rău, deoarece în felul acesta moneda virtuală poate lua locul ad-urile care sunt destul de enervante.

Ce este blockchain-ul și cum funcționează?

Pe scurt, Blockchain-ul este un tool ce reține toate tranzacțiile ce s-au realizat pentru o monedă digitală, iar modul de funcționare e destul de simplu. Dacă utilizatorul A vrea să facă o tranzacție către B, aceasta va fi reprezentată în rețea ca un block (de unde și blockchain), ce va fi transmis tuturor din rețea. Dacă fiecare parte din rețea consideră tranzacția ca fiind validă, block-ul va fi adăugat la blockchain, iar tranzacția va fi aprobată.

Problema e că toată schema de mai sus necesită foarte multă putere de calcul.

Iar aici intervine Monero.

De obicei, tranzacțiile sunt procesate pe plăci grafice, în detrimentul procesoarelor care sunt destul de încete pentru astfel de calcule. Monero este special făcut pentru a putea fi prelucrat utilizând procesoarele calculatoarelor, tocmai pentru a putea fi minat pe internet. Practic, integrând un astfel de tool pe site îți poți folosi utilizatorii pentru a mina Monero, profitul ajungând la posesorul site-ului / platformei.

Spre deosebire de ad-urile tradiționale, pe care le cunoști și, cel mai probabil, le-ai implementat în ultimii 10-15 ani, folosirea unui miner pe site poate însemna pierderea încrederii utilizatorilor în acesta dacă nu sunt informați de acest lucru, mai ales că, deocamdata, un astfel de miner nu poate fi limitat, ceea ce înseamnă că va folosi întreaga putere de procesare a device-ului pe care rulează, putându-l chiar bloca.

Te întrebi cam cât ai putea câștiga, nu? 🙂

Am dat peste un developer care a testat Coinhive, un JavaScript miner pentru Monero, pe un site cu 1000 de vizitatori unici pe zi și 0:55 durata medie a unei vizite, cu obiectivul clar de a înlocui ad-urile non-intrusive pe care le are pe acel site.

Rezultatul?

So I made 0.00947 XMR in 60 hours, a whopping $0.89, that’s $0.36 a day

For this exact website, it’s 4 to 5 times less than what it makes with non-intrusive ads (banner + text only)

Cum ar veni, un site cu 1.000.000 de vizitatori unici / zi cu cel puțin 0.55 durata medie a unei vizite ar putea face $360/zi. Cam puțin $10.000 / lună la 1M / zi, la care adăugăm și condițiile tehnice de mai sus, nu?

Sigur, soluții nu vor întârzia să apară, însă, cel puțin teoretic, toata ideea de a crește veniturile unui site prin mining pare, de moment, ineficientă și consumatoare de… orice.

În cazul în care dorești să blochezi mineritul din browser poți apela la una dintre extensiile de Chrome, Firefox sau Opera.

? Photo by rawpixel.com on Unsplash
? co-autor: Costin Cocioabă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *