IndieFrame, la un an de “jurnalism cetățenesc” în România

Posted by

În urmă cu un an, doi cineaști și antreprenori din Danemarca, Cecilia Valsted și Lars Brask lansau în premieră mondială, în România, o aplicație de jurnalism cetățenesc despre care afirmau că va schimba regulile jocului și va democratiza presa, punând accentul pe oameni.

Aplicația se numește IndieFrame (Android/iOS), iar utilizatorii acesteia pot încărca materiale foto-video de la diferite evenimente la care iau parte (demonstratie, cutremur etc), pot fixa un preț și vinde materialele către orice publicație online, sau televiziune din lume, câștigând 80% din contravaloarea acestora.

Aplicația IndieFrame s-a bucurat de succes în România, încă de la început. Astfel, bilanţul IndieFrame în decurs de un an a ajuns la:

  • 35.000 de utilizatori români din toată ţara şi din diaspora;
  • 104 materiale achiziționate și publicate de trusturile media de la
    utilizatorii români IndieFrame, care au realizat fotografii și video-uri (43 – presa naţională, 17 – presa locală, 2 – presa internațională, 42 – agregatoare de ştiri);
  • Printre publicațiile care au preluat știri de la utilizatorii IndieFrame se numără: Evenimentul Zilei (Editura Evenimentul și Capital), Click (Adevărul Holding), Cariere Online, B1 TV, VICE România, Monitorul de Cluj, Ziua Constanţa, Ziarul de Tulcea, Taet På (Danemarca) etc.;

Cu alte cuvinte, 35.000 de utilizatori au vândut 104 materiale, printre care, citez din comunicat, cazul de scalvie modernă al ieşencei care lucra la un restaurant chinezesc din Danemarca, al tatălui refuzat să-şi supravegheze fiica în spitalul din Câmpina și al femeii care a filmat acoperişurile de bloc zburând în urma furtunilor extreme din vestul ţării.

Cei mai multi utilizatori ai aplicației sunt români, urmați de moldoveni (3500 de suflete), iar pentru la anul se anunță și opțiunea de Live Stream, precum și crearea unor tematici (Assignments).

Mie, sincer, mi se pare un eșec.

Materialul cu spitalul costă $1. Cel cu acoperișurile zburând prin aer costă $20. Marfa, în general, va fi foarte ieftină. Iar dacă nu a reușit Dan Diaconescu să facă un blog colectiv cu o televiziune în spate (în 2012), nu cred că va reuși o aplicație de conținut foto-video care comunică doar la aniversări, într-o piață precum cea de la noi (în 2017).

PS. Nu știu cât a costat clipul cu tipa din Iași. Știrea de pe Click e asta (link), însă mie îmi pare a fi advertorial. Iar clipul video a dispărut de pe IndieFrame.

Photo by Tuce on Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *