bani 500 lei bancnote

Cât costă, de fapt, traficul de date în roaming la Orange și Vodafone?

Posted by

bani 500 lei bancnote

Orange a anunțat chestia de mai jos pe 31 mai.

Clienții Orange care vizitează Republica Moldova pot beneficia începând de acum de tarife mai avantajoase în roaming, cu o ofertă dedicată – Go Moldova. Astfel, noua opțiune oferă 30 de minute sau SMS-uri incluse și un tarif avantajos pentru traficul de internet: 0,20 euro/MB, totul cu 4 euro.

Zilele trecute, în Bulgaria, am aflat că Vodafone taxează 0.06 euro per MB. Cel puțin în cazul Vodafone-ului, prețul pare mic, însă dacă faci un mic calcul și înmulțești cu 1000, afli că dai 60 de euro pe 1GB. La Orange vorbim de 200 de euro / GB în Moldova.

Ce vreau, de fapt, să zic.

În fiecare țară, operatorii au oferte la fel de avantajoase ca în România la cartelele reîncărcabile, dacă nu și mai bune. În săptămâna pe care am petrecut-o la final de mai in Grecia, de exemplu, am dat 9 euro pe 5GB (prepay / Vodaofne GR).

Știu, există oferta cu 3 euro pe zi, însă s-a stricat treaba. Abonamentul pe care îl am are inclus doar 500MB în roaming, iar asta dacă folosesc Roaming pentru o zi, serviciul taxat cu 3 euro. În 9 zile aș fi plătit aproape 30 de euro pentru 500MB. Parfum. E mai scump decât oferta standard de 0.06 euro per MB. 😀

În Moldova, Moldcell are o ofertă de 1GB + 200 de minute cu 50 de lei moldovenești. Asta înseamnă puțin peste 10 lei românești. Să zicem 3 euro. Dar să nu ne uităm la concurență și să revenim la Orange. Găsim oferte și la Orange Moldova.

Situația asta, în care operatorii de telefonie mobilă comunică scăderea prețurilor (este posibil să mă înșel, însă sunt obligați să o facă), însă vând traficul de date la prețuri exorbitante, va mai dura până pe 15 iunie 2017, când se vor elimina costurile suplimentare in roaming pentru țările membre UE.

Later edit: 1GB de trafic de date la Orange România în UE costă 20 de euro.

6 comments

 1. Am creut ca fac o treaba – cartele Vodafone, Anglia, 7 GB inclusi. Stat 4 zile, platit Roaming pe zi, in total 22 eur, inclusiv cartela.

  Numai ca… A mers prima zi, a doua zi vreo doua ore, apoi s-a consumat creditul ca si cum nu aveam optiunea Roaming. Sunat, vorbit cu vreo 3 baieti, mi-au dat creditul inapoi. A ttreia zi, aceeasi poveste. Si nici dracu n-a mai dat de iei. Teapa? Teapa. Rosie, mare, ca la Vodafone.

  1. Poate m-am exprimat eu greșit. Ideea era că ofertele din tările unde călătorim sunt net favorabile. Bine, in ideea in care iți muți fundul într-un magazin si stai 10 minute acolo. 🙂

   Altfel, am făcut update la articol, cu link către oferta Orange în Roaming. 20 de euro / GB? Nu ți se pare mult? 🙂

   1. Evident, sunt umflate cu pompa. Traficul este full IP (prin servere, internet), ceea ce i-a și făcut pe europeni să dea reglementările astea. Dar operatorii preferă să mențină statusul ăsta pe unde pot. Eu în Muntenegru am avut surprize, țară care folosește euro, dar nu e în UE.

  1. Nici eu nu am găsit la vremea respectivă, însă am fost într-un magazin Vodafone din Thassos și cel care era acolo mi-a bagat toate codurile necesare pentru cei 5GB. Eu nu înțeleg nici măcar o boabă de greacă. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *