Românii din 512 localități din România riscă accesarea involuntară a roamingului

Posted by

woman-smartphone-shutterstock

Conform masuratorilor efectuate de ANCOM, in majoritatea judetelor aflate la granita exista localitati in care telefoanele sau tabletele pot intra in roaming involuntar, cele mai multe localitati in care apare acest fenomen fiind situate in judetele: Satu Mare (63 de localitati, pe granita cu Ucraina si Ungaria), Botosani (44 de localitati, pe granita cu Ucraina si Republica Moldova), Iasi (42 de localitati, pe granita cu Republica Moldova), Timis (39 de localitati, pe granita cu Serbia si Ungaria) si Bihor (33 de localitati, pe granita cu Ungaria).

Monitorizarea ANCOM s-a desfășurat în luna aprilie 2015 pe traseele situate în vecinătatea frontierei de stat din județele Arad, Bihor, Botoșani, Caraș Severin, Călărași, Constanța, Dolj, Galați, Giurgiu, Iași, Mehedinți, Maramureș, Olt, Satu Mare, Suceava, Tulcea, Timiș, Teleorman, Vaslui.

Lista completă a celor 512 localități de graniță identificate de ANCOM ca având un risc potențial de intrare în roaming involuntar este disponibilă aici, in functie de operator.

Din experiență personală, când treci la Bulgari poți sta pe net românesc încă câțiva kilometri după graniță, pericolul nefiind, cred, unul real. Altfel, tot ANCOM dă și soluția:

Utilizatorii pot evita accesarea involuntara a serviciilor de voce sau date in roaming la granita Romaniei cu statele vecine prin urmatoarele metode:

– selectarea manuala a retelei (dezactivarea optiunii telefonului de selectare automata a retelei)
– solicitare catre operator pentru a activa serviciul de roaming numai la cerere
– verificarea retelei inainte de a utiliza telefonul/tableta, in cazul in care selectarea retelei ramane pe modul automat

Vi s-a întâmplat vreodată să intrați involuntar in roaming?

♥ foto – shutterstock.com

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *