Studiu: Ad-Blocking în România 2016

Posted by

adblocking-shutterstock

Astăzi, IAB România a publicat studiul Adblocking în România, care arată atitudinea utilizatorilor de internet din România în ceea ce privește folosirea programelor de blocare a reclamelor online, motivele de instalare si intentia viitoare, precum și atitudinea acestora față de elementele specifice ale reclamelor online.

Studiul a fost realizat de Project Agora, în parteneriat cu Quantix, folosind tehnologia PageFair și a fost derulat în perioada oct.2015 – ian.2016, pe 80 dintre site-urile cu cel mai mare trafic din România (cf. SATI), coordonate la nivel de conținut și/sau publicitate de 7 dintre principalii publisheri si rețele (regii) online, membre ale IAB România.

Studiul poate fi descărcat de pe site-ul IAB România, iar cea mai bună opinie de până acum pe tema asta în România o puteți citi la Dragos Stanca. Iată, mai jos, câteva idei principale:

Iată câteva din cifrele obținute în urma studiului:

– procentul numărului de browsere care utilizează un program de blocare e pubicității pe internet este de 13,9%

– cei 13.9% care utilizează deja un ad-blocker sunt convinși că îl vor păstra, iar dintre cei care au auzit că există ad-blockere un procent semnificativ de 18% intenționează să activeze un astfel de program în curând.

– intenția de utilizare în viitor a unor programe de tip ad block este foarte ridicată: 96% dintre cei care au instalat un program de acest tip spun că vor continua să îl folosească.

al doilea cel mai important motiv pentru instalarea ad-blocker-elor e reprezentat de vizionarea filmelor online, deși site-urile de acest tip care funcționează legal nu afișează publicitate

– gradul de toleranță pentru orice fel de reclamă intruzivă este extrem de scăzut, însă cele mai „tolerate” formate sunt cele de tip in-stream video (16% acceptă), retargeting (12.6% acceptă) si interstițial (12.1% acceptă).

restul formatelor intruzive (expandabile, auto-play, floating) sunt respinse ferm de peste 90% dintre respondenți (utilizatori sau nu de adblocker).

– utilizatorii de ad-block admit că există beneficii clare asociate reclamelor pe Internet, cum ar fi informarea pe teme de interes pentru subiect sau privitoare la promoții.

Descarcă studiul Adblocking în România de pe site-ul IAB.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *