Blogging: Cât de lung ar trebui să fie un articol?

Posted by

blogging

Un articol bun poate să aibă și două fraze. Sunt bloggeri care scriu postări scurte și au succes. Un articol bun insă, poate avea la fel de bine și 5000 de semne și nu plictisește cititorul. Sunt bloggeri care scriu articole lungi și au succes.

Care ar trebui să fie, totuși, mărimea perfectă (corectă?) pe care ar trebui să o aibă un articol astfel încât sa nu fie nici irelevant, prin lipsa informațiilor, însă nici plictisitor dacă ar fi prea lung?

Seth Godin are un articol bun pe tema asta. Mărimea perfectă a unui articol se obține din două ingrediente: densitate și un ton convingător.

As we’ve moved from books to posts to tweets to thumbs up, we keep making messages shorter. In a world with infinite choice, where there’s always something better and more urgent a click away, it’s tempting to go for shorter.

In fact, if you seek to make a difference (as opposed to gather a temporary crowd), shorter isn’t what’s important: Dense is.

Density is difficult to create. It’s about boiling out all the surplus, getting to the heart of it, creating impact. Too much and you’re boring. Not enough and you’re boring.

The formula is simple to describe: make it compelling, then deliver impact. Repeat. Your speech can be two hours long if you can keep this up.

Citește întreg articolul lui Seth Godin.

2 comments

 1. Personal cred ca aici conteaza mult cum esti sau cum vrei sa te pozitionezi cu blogul tau si care este target-ul articolelor.

  Pentru a trasminte ceva concret cititorilor in majoritatea cazurilor este nevoie de articole mai lungi. Exact atat de lungi cat este necesar pentru a acoperii subiectul pe care il prezinti.

  Plus, este important de stiut, ca articolele lungi sunt mai bine vazute de Google si automat au sansa de a fi pozitionate mai bine in rezultate.

  Daca vrei performanta din blog, iti stabilesti rapid mici KPI-uri si faci teste pe marimea articolelor ;). Poti incepe cu Google Analytics si social share.

 2. Salut,

  Daca ai incerca sa scrii mai pe larg ceea ce toti marii bloggeri romani par sa stie, pentru noi, cei mici, sigur ar fi de real ajutor. Eu scriu de 3 ani, dar nu stiu altceva in afara de scris. Am fost si la Webstock in 2014 si m-am simtit ca intr-o mare de straini, unde cei cunoscuti vorbeau de altceva, pentru ca se bucurau ca se intalnesc iar cei necunoscuti savurau piscoturi si sucuri pe gratis, fericiti ca au bifat un event la Marriott.

  Poate nu stiu eu unde sa caut, cum sa ma informez, dar incerc sa invat zi de zi sa fiu mai bun in ceea ce fac. Si traiesc dintr-un blog de 2 ani de zile, realmente.
  Ce este KPI? Ce fac in Google Analytics?

  Încearcă sa scrii un articol despre ce faci cand ai trecut de gradinita si intri la scoala primara, ca blogger.

  Ma asteptam la Webstock-ul ala sa aud informatii importante, relevante, aplicabile. Am avut senzatia ca e o onomastica si nimeni dintre participanti nu a dat un hint despre ceea ce el stia sa faca si l-a facut cine e de a venit acolo, fie sa vorbeasca, fie sa asculte.

  Atunci se zicea ca sunt 8000 de bloguri active, care publica macar un articol pe luna. Frumos, am intrebat si eu atunci, daca scrii 15-20 de articole pe luna unde esti in top? … în primii 100 …. serios? Daca primii 100 sunt asa de nestiutori ca mine, e bai mare. Poate doar cei 30 care dau ora exacta si sunt chemati sa vorbeasca la evenimente si au lucrat in Bucuresti la firme sau au prieteni care se invart in domeniul asta au habar de mai multe despre gimnaziul si facultatea online-ului, dar si restul tarii mai exista si se misca.

  Eu sunt din Baia Mare, de aici a plecat si Chinezu si Zmenta si Adi Hadean.
  Acum ii vad doar in Bucuresti, poate ca asta e singura cale sa te apropii de informatie.

  Un articol bun este un articol apreciat de cititorii tai, pentru ca fiecare domeniu are propriul public si nivel de apreciere. Dupa articolul bun mai sunt multe care diferentiaza succesul ca blogger.
  Cu cine pot vorbi despre asta? Unde?

  S-aveti parte de trai bun si liniste-n suflete de Sarbatori !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *