Cum poți obține (e)rezidență în Estonia?

Posted by

Estonia este o țărișoară cam cât jumătate din Țara Românească, cu aproape 1.5 milioane de locuitori și o densitate de 30 de locuitori per kilometru pătrat. Și-a obținut independența faţă de Uniunea Sovietică în 1991, moment în care toate serviciile bancare și guvernamentale au fost construite de la zero.

24 de ani mai târziu, Estonia oferă cetățenilor acces online la peste 4000 de servicii, printre care și votul electronic, iar zilele acestea au apărut iarăși știri, chiar și în print, despre posibilitatea de a obține e-rezidență în Estonia și facilitățile care decurg de aici, precum și ușurința procesului.

e-res-id-card

Ce înseamnă e-rezidență în Estonia?

e-Residency offers to every world citizen a government-issued digital identity and the opportunity to run a trusted company online, unleashing the world’s entrepreneurial potential.

– sursa Estonian e-Residency

Costul este de 50 de euro și puteți aplica completând acest formular. Dacă sunteți acceptat, primiți o carte de identitate de rezident, Digi-ID, care îți oferă acces la cateva dintre serviciile de care beneficiază cetățenii estonieni.

e-Residents can use their Digi-ID card for digitally authenticating their identity and digitally signing documents. This in turn gives access to a vast array of e-services that are based on these two abilities – everything from registering your company in Estonia, securely exchanging encrypted documents and contracts with fellow e-Residents, declaring your taxes online or access your Estonian bank accounts.

Vă dau un singur exemplu.

Cu Digi-ID-ul îți poți înregistra o companie într-o zi pe acest site, după ce găsești pe cineva care să-ți ofere o adresă fizică în Estonia. Până vor schimba legislația pentru a nu mai fi nevoie de așa ceva au pus la dispoziie și o lista de furnizori ai acestui serviciu.

Detalii despre fiecare serviciu în parte găsiți aici.

Singura problemă pe care am văzut-o în toate procedurile pe care le au este deschiderea unui cont bancar, operațiune care, legal, necesită un drum fizic până la bancă. Tot ei însă promit că vor imbunătății și această procedură.

Cum vi se pare? 🙂

4 comments

  1. As fi interesat daca ai pune ca update informatii despre romani care si au facut aceste documente, adica au efectuat practic ceea ce e descris in articol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *