Domenii .ro cu diacritice?

Posted by

frica-uimire-shutterstock

Începând de săptămâna viitoare, ROTLD va începe să vânda și domenii în compunerea cărora vor putea exista și diacritice (via Alex Ciucă). Toată situația asta vine la 5 ani și jumatate de când ICANN, prin programul FastTrack, a lansat programul IDNs (16 noiembrie 2009).

Actualizare Software

Marți, 2 iunie 2015, ora 23, se va instala o nouă versiune software pentru sistemul de înregistrare nume de domenii, care va permite folosirea caracterelor diacritice ă â î ș ț.

Durata estimată: 2 ore.

În acest interval de timp nu se vor putea înregistra noi nume de domenii. Unele servicii oferite de ROTLD vor fi afectate temporar: pagina WEB a ROTLD, serviciile whois, DAS, serviciul de administrare online a domeniilor.
Accesul la serverele DNS autoritare pentru domeniul ”.ro” nu va fi afectat.
Ne cerem scuze pentru inconvenientul creat.

Cu mulțumiri,
ICI-ROTLD

– de aici

IDNs a fost proiectat pentru a globaliza internetul, dând astfel posibilitatea vizitatorilor din tări precum Grecia, Rusia sau China sa foloseasca caracterele alfabetului propriu pentru a putea naviga pe internet.

Nu au scăpat la momentul respectiv nici diacriticile românești, lista acestora fiind următoarea:

U+0103 – ă – LATIN SMALL LETTER A WITH BREVE
U+00E2 – â – LATIN SMALL LETTER A WITH CIRCUMFLEX
U+0219 – ș – LATIN SMALL LETTER S WITH COMMA BELOW
U+021B – ț – LATIN SMALL LETTER T WITH COMMA BELOW
U+00EE – î – LATIN SMALL LETTER I WITH CIRCUMFLEX

– de aici.

Important de menționat este un singur lucru. Domeniile .ro cu diacritice se vor înregistra conform principiului ”Primul venit, primul servit”. Mă aștept la două lucruri:

1. Mulți vor crede (iarăși) că se vor îmbogăți dacă vor securiza domenii precum știrileprotv.ro, ori unicredit-țiriac.ro. Nu-mi dau seama, totuși, dacă întră și cuvinte comune precum bucătăraș(.ro), ori adevărul(.ro), de exemplu. Cel mai probabil ar trebui verificat la OSIM.

2. Confuzie. Iar aici e complicat. În comentariile de la Alex am gasit un exemplu bun: BlogdeCarti.Ro vs. BlogdeCărți.Ro (ar mai fi și variantele BlogdeCarți.Ro, și BlogdeCărti.Ro, găsite tot într-un comentariu, însă trebuie să-ți prisosească banii să le cumperi și pe acestea ca și concurență 🙂 ).

Ce părere aveți?

♥ foto – shutterstock.com

14 comments

  1. Mersi de exemplu. Totuși e destul de ok faptul că puțini sunt cei care scriu cu diacritice așa că dacă tu faci promovare la BlogdeCărti de exemplu, o parte din vizitatori ar putea ajunge tot la mine pe BlogdeCarti. Ar fi totuși ceva rușinos să umbli cu astfel de măgării. Părerea mea.

  2. Domeniile cu diacritice, unde au sens, cred că pot folosi doar pentru securizarea brand-ului (dpdv SEO) că nu cred că vreun procent notabil de utilizatori vor tasta cu diacritice. Majoritatea nu știu unde să pună cratima…

    1. Corect. Însă asta se întâmplă acum. Din câteva reclame simpatice pe tv lumea va folosi și diacritice, chiar dacă va căuta pe Google. 🙂

      Oricum o dai, nu o să-ti convină ca andreirînea.ro să aparțină altcuiva, când te vei hotărî să treci pe .ro 🙂

  3. Abia aștept să le fac juma’ din situ-rile românești cu diacritice este concurența mare. Grăbiți-vă de nu le veți cumpăra de la mine domeniile voi angaja si oameni pentru aceasta. Ms. pt. că ați dat intervalul orar poate împart câștigul cu voi sau nu mai recunosc nimic. Tot atunci se pot introduce si troienii fiți pregătiți.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *