Facebook, continutul si publisherii

Posted by

ipad-carte-shutterstock

In recent months, Facebook has been quietly holding talks with at least half a dozen media companies about hosting their content inside Facebook rather than making users tap a link to go to an external site.

[…]

To make the proposal more appealing to publishers, Facebook has discussed ways for publishers to make money from advertising that would run alongside the content.

De la Dragos Novac1.

Intr-un fel, face tot sensul, daca e sa ma gandesc la publishing-ul din Romania. Consumul s-a mutat pe Facebook, reteaua sociala ofera unelte si mecanisme necesare pentru promovare, nu a mai ramas decat sa imparta o parte din castiguri si cu publisherii. Si ar putea urma si video, dupa ce Facebook termina de analizat toata galagia asta din Timeline din ultimele luni.

Dar Dragos are dreptate. Nu ai niciun control.

Insa daca vorbim doar de cotinut, cred totusi ca nu mai e vorba de control. Totul se intampla acum, iar o stire, pentru a putea avea o durata de viata mai mare de 2-3 zile este ori politica, ori cu adevarat socanta (prabusirea unui avion, de exemplu). Iar Facebook este oricum principalul refferer al publisherilor (cel putin cei din Romania).

Ideea e ca tot acest continut volatil a scazut aproape total interesul cititorului de a mai cauta o informatie din trecut in arhiva. Daca in urma cu 5-6 ani inca mai gaseai in rapoartele de trafic public care cauta informatii din trecut, acum cred ca, fara sa exagerez, 99% din traficul unui site de stiri il fac stirile din ultimele cateva zile.

Privind din acest unghi, nu am putea privi oferta Facebook ca pe o externalizare a unor servicii din partea publisherului si concentrarea acestuia doar pe continut?

Pentru cei care ne dam pe internet de 10, 15, chiar si 20 de ani, problema controlului este una reala. Ma gandesc insa ca pentru noile generatii, si ma refer aici la cei sub 25 de ani, aceasta problema nu exista neaparat. Ei cresc cu servicii cloud, cu platforme si medii care se dezvolta si se transforma rapid de la o luna la alta. Sunt mobili, pivoteaza etc.

Nu ma indoiesc ca Facebook va reusi si in directia asta. Ironic este faptul ca tot noi il ajutam. 🙂

Note de subsol:
1. Dragos Novac – CEO/Co-Founder Krogos Software, FourHooks, Metropotam. Blog | Twitter | Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *