Plati online fara parole?

Posted by

amprenta biometrica

Recent, MasterCard a anuntat planurile referitoare la platile online si evolutia acestora dincolo de utilizarea parolelor. Pe scurt, compania a condus proiectul comun cu VISA de creare a unui nou standard de autentificare.

Citatul de mai jos face parte din comunicatul de presa, am subliniat ceea ce mie mi s-a parut mai important.

Până în 2018, se estimează că plățile realizate de pe dispozitive mobile vor reprezenta 30% din totalul vânzărilor online cu amănuntul și, prin urmare, noul standard va muta infrastructura de securitate dincolo de era PC-ului, susținând tehnologiile emergente și răspunzând nevoilor în continuă schimbare ale consumatorilor.

Abordarea MasterCard este aceea de a valorifica mai multe dintre informațiile pre-stocate cu privire la deținătorul de card, ceea ce va duce la mult mai puține solicitări de introducere a parolei la punctele de vanzare.

În eventualitatea în care o autentificare este solicitată expres, deținătorii de carduri se vor putea identifica mai degrabă prin generarea unei parole unice sau prin amprenta biometrică, și nu vor mai trebui să memoreze parole permanente.

Fac o paranteza prin a va semnala Identificare biometrica, un articol scris de Prof.dr. Maria BOLDEA si asist.dr. Costin Radu BOLDEA (Universitatea de Vest din Timisoara) pentru Revista Informatica Economica, nr. 1(25)/2003.

Revenind, noul protocol ar putea fi introdus in 2015 si va inlocui treptat, atentie, protocolul 3D Secure (Du-amne ajuta!). Dintre masurile pe care Mastercard le va lua in vederea crearii unui mediu lipsit de parole va semnalez doua.

1. Realizarea de teste comerciale pentru aplicatii de recunoastere faciala si vocala in scopul autentificarii detinatorilor de carduri.

2. Efectuarea de probe pentru o bratara care permite autentificarea detinatorilor de carduri prin ritmul lor cardiac unic.

Nu vi se pare mai periculoasa autentificarea cu bratara decat una cu parola? Ma gandesc ca un potential furt al parolei necesita oaresce cunostinte, insa sa te lege cineva si sa-ti puna o bratara pentru a face un transfer, de exemplu, e mult mai la indemana. 🙂 Ori, daca ne gandim la recunoasterea fetei, ori amprenta, mai tineti minte clipurile de la LG? 😀

Lasati un comentariu. Multumesc!

♫ mood – It’s a Pitty
♥ foto – shutterstock.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *