Nokia Refocus: faci o fotografie si “muti” focusul dupa bunul plac!

Posted by

Nokia World, eveniment desfasurat ieri in Abu Dhabi, a venit cu vesti bune pentru fanii Windows Phone: Instagram, doua noi terminale Lumia si o tableta. Mai multe aici. Mi-au scapat insa doua lucruri care, probabil, vor starni interesul celor pasionati de fotografie.

1. Nokia Refocus. Va amintiti de camerele Lytro? Aplicatia Refocus permite fix acelasi lucru. In cele doua secunde dupa declansare telefonul face intre 2 si 8 fotografii cu puncte focale diferite. Ulterior utilizatorul poate schimba focusul dupa bunul plac iar rezultatul final poate fi salvat la o rezolutie de 5 Mpx.

In plus, intreg ansamblul de imagini este urcat pe serverele Nokia si poate fi distribuit pe retelele de socializare, permitand si altora sa modifice focalizarea. Exemplu (click oriunde pentru a schimba focusul):

2. Salvarea pozelor in format RAW pentru Lumia 1020 si Lumia 1520 (daca nu ma insel, o premiera pentru un terminal mobil). 1520 dispune de slot pentru card, utilizatorii de 1020 vor avea insa o mica problema: sunt blocati la cei 32 GB, din care scadem spatiul rezervat pentru OS (~3GB), aplicatii, harti, documente. Tinand cont ca un JPEG scos de senzorul de 41 Mpx are ~12MB, spatiul pentru RAW-uri (considerabil mai mari ca dimensiuni) va fi destul de limitat.

Off topic, va semnalez o alta aplicatie interesanta, Nokia Beamer, care transpune display-ul telefonului in timp real pe orice gadget ce dispune de o conexiune la internet (smartphone, PC, laptop, tableta, smart TV). Ideea e buna, e de vazut cum functioneaza pe o retea wireless mai libera.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *