Cum poti cere stergerea de pe Youtube a clonelor clipurilor tale?

Posted by

Acum ca s-a lansat Youtube Romania, iar romanii, fie companii, fie simpli utilizatori, pot castiga bani de pe urma clipurilor pe care le publica pe Youtube.ro, poate ar trebui sa cunoastem si modalitatile prin care fiecare dintre noi isi poate proteja materialele video pe care le publica.

1. Formularul de notificare online

Cea mai simpla modalitate, nu insa si cea mai rapida, este raportarea clipurilor duplicat folosind formularul de notificare privind incalcarea drepturilor de autor. Ceea ce trebuie sa retineti este ca lucrurile nu se intampla automat, raportarile fiind verificate manual, iar cei de la Youtube pot cere si informatii suplimentare. Cred insa ca dureaza ma putin decat procesul prin care trec clipurile video pentru monetizare.

Google mai pune la dispozitia utilizatorilor inca 2 unelte, acestea fiind insa indreptate catre creatorii de continut cu volum. Ne referim aici, de exemplu, la posturi de televiziune si discutam despre:

2. YouTube Content Verification Program

Acesta este un program preponderent manual, cu ajutorul caruia publisherul poate marca (apar bife in dreptul clipurilor la cautari, apar butoane in plus in pagina de video etc) clipurile duplicat, ori de cate ori le gaseste (manual) pe Youtube.

In timp, dupa cateva luni de aprobari manuale si verificari, procesul se poate automatiza in ceea ce priveste stergerea clipurilor si blocarea conturilor care le-au urcat, insa acest lucru e la latitudinea Google, nu exista vreo cerere in acest sens.

Aplicarea pentru YouTube Content Verification Program se poate face aici.

3. YouTube’s Content ID

Acest program este the ultimate weapon impotriva furtului de continut si este destinat companiilor mari care produc continut video (case de discuri, televiziuni mari etc). Mai multe detalii puteti citi aici.

Pe scurt, publisherul urca in sistem continutul video pe care il produce, iar acesta va verifica in mod automat clipurile care sunt urcate de catre utilizatori. In functie de setarile facute, sistemul poate bloca automat publicarea clipurilor duplicat, ori avertiza proprietarul asupra existentei acestora pentru a lua masuri (ex: monetizarea acestora, interzicerea in anumite zone geografice etc).

Aplicarea pentru YouTube’s Content ID nu se poate realiza online.

Concluzii:

La inceput, procedurile pot fi greoaie. Youtube e nou in Romania, va dura ceva pana cand va capata incredere in utilizatori spre automatizarea proceselor. Altfel, mare atentie. Pedepsele cu blocarea conturilor nu sunt valabile doar pentru cei care incalca drepturile de autor (de 3 ori), ci si pentru cei care realizeaza false raportari.

Mult succes.

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *