Nokia Lumia 800 - 1

Telefoane mobile: Nokia Lumia 800, un smartphone excelent, cu un design atragator, usor si intuitiv de folosit

Posted by

Nota: Acest articol este scris de Sofian Chitac. Specificatiile tehnice pentru Nokia Lumia 800 le gasiti pe gsmarena.com. mai multe imagini cu telefonul au fost postate pe pagina de Facebook a refresh.ro.

Am avut ocazia zilele acestea sa testez Lumia 800 de la Nokia. Fiind posesorul unui alt telefon cu Windows Phone (LG Optimus 7) eram nerabdator sa vad cu ce a venit Nokia in plus fata de concurenta, de cand a adoptat sistemul de operare de la Microsoft.

Lumia 800 are un design placut, cu o forma aparent simpla, acea simplitate care se obtine dupa multa munca de cercetare si proiectare. Iti lasa impresia ca e un telefon solid, bine construit. Carcasa este realizata dintr-un material elegant si placut la atingere, un plastic de densitate inalta, colorat in masa.

Nokia Lumia 800 - 1

Stiu ca poate parea ciudata asocierea dintre “elegant” si “plastic”, dar este intradevar vorba de un material de calitate ridicata.

Din punct de vedere ergonomic, telefonul se simte foarte bine in mana, mi se pare ca cei de la Nokia au gasit un echilibru foarte bun intre dimensiune, forma si greutate. Desi mainile mele sunt destul de mari, mi-a fost foarte usor sa manevrez telefonul, indiferent de mana, fara sa am senzatia ca risc sa-l scap.

Butoanele de pornire/aprindere ecran, volum si camera foto sunt asezate pe partea laterala dreapta si, indiferent daca tineam telefonul cu mana dreapta sau cu mana stanga, mi-a fost usor si comod sa le apas.
Nokia Lumia 800 - 4

Partea frontala a telefonului este acoperita in cea mai mare parte de un geam cu o forma putin bombata sub care sta ecranul amoled cu tehnologia CBD, proprietara Nokia. Ecranul, pe langa design, este unul dintre punctele forte ale telefonului.

Culorile sunt vii, dar nu suprasaturate, contrastul de luminozitate este foarte bun, negrul este negru chiar si pe intuneric. Poti vedea toate tonurile subtile de gri din zonele luminoase si in plus ecranul are o vizibilitate foarte buna in lumina puternica, cum ar fi lumina soarelui.

Pe partea din spate se afla o camera de 8 mp cu lentile Carl Zeiss acompaniata de un flash cu doua leduri. Camera foto poate fi accesata din meniu, dar mult mai comod prin simpla apasare timp de doua secunde a butonului hardware, indiferent daca telefonul este aprins sau cu ecranul stins.

Nokia Lumia 800 - 3

Pozele si filmele (filmeaza la o rezolutie de max. 720p) sunt clare, cu o randare foarte buna si naturala a culorilor, dar cu putin cam mult noise la scenele intunecate (lucru de asteptat la o camera de telefon). Ce mi-a placut cel mai mult este reglarea balansului de alb, care este precisa si ajuta la o redare si mai naturala a culorilor, chiar si cand este folosit blitul.

Bateria telefonului m-a tinut doua zile, fata de o zi cat ma tine telefonul meu, la o utilizare normala. (date active, sincronizare continua conturi email, browsing pe net, convorbiri)

Designul telefonului se completeaza foarte bine cu designul interfetei sistemului de operare Windows Phone. “Tile-urile” par ca gliseaza pe suprafata ecranului. Sistemul raspunde foarte bine la atingere, in mod natural si fara efort. Pot spune ca e cea mai buna experienta la navigarea unui telefon cu touchscreen, este placut, cursiv si intuitiv.

Nokia Lumia 800 - 2

Pe partea de software, Nokia vine in plus cu cateva aplicatii gratuite, ce se gasesc doar pe telefoanele lor, cum ar fi Nokia Maps, Nokia Drive si Nokia Music. Nokia Drive este o aplicatie de navigare gps cu harti descarcabile pe telefon pt. folosirea offline, complet gratuit. Hartile de pe Drive si Maps sunt excelente, sunt actualizate, am gasit toate adresele pe care le-am cautat.

Nokia Music este o aplicatie interesanta, cu care poti asculta muzica gratuit, chiar si offline. Exista si posibilitatea cumpararii melodiilor ascultate, dar mie nu mi-a mers nici cardul Visa, nici MasterCard pe motiv ca nu pot fi verificate.

In rest, telefonul este similar oricarui telefon cu Windows Phone, asta insemnand ca are un browser de internet foarte bun si rapid, aplicatia de email si calendarul sunt excelente, contactele si evenimentele pot fi sincronizate cu conturi de Live, Outlook, Gmail, Facebook, LinkedIn.

Nokia Lumia 800 - 5

Daca nu iti ajunge spatiul de pe telefon (memoria de 16 GB nu este expandabila) te poti folosi de spatiul de 7 GB gratuit (expandabil contra cost) de pe skydrive, serviciul de stocare in cloud de la Microsoft. La prima folosire esti invitat sa introduci un cont de Windows Live, sau, daca nu ai unul inca, sa creezi unul nou. Eu am folosit contul meu de Live care este setat pe UK.

Cea mai mare problema a telefonului si a sistemului de operare in general (si singura importanta din punctul meu de vedere) este marketplace-ul. Nu lipsa de aplicatii din marketpalce este problema, sincer nu am intalnit pana acum sa nu gasesc vreo aplicatie/joc de care am avut nevoie, ci achizitionarea lor.

Daca folosesti un cont de Live setat pe Romania, ai acces la marketplace-ul local unde poti plati cu cardul, dar nu gasesti inca toate aplicatiile (fiind lansat de putina vreme este destul de nepopulat) si nu ai acces la jocurile Xbox Live. Daca folosesti un cont setat pe US sau UK ai acces la toate aplicatiile si la toate jocurile, dar nu poti plati cu cardul.

In concluzie Nokia Lumia 800 este un smartphone excelent, cu un design atragator, usor si intuitiv de folosit. Problemele cu care se confrunta tin mai mult de cei de la Microsoft si de existenta sau inexistenta serviciilor oferite de ei la noi in tara.

4 comments

  1. Pingback: Haotik
  2. Eu am contul setat pe UK si imi merge plata cu un card de la ING. Trebuie sa ai putin noroc la card… unele merg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *