Dan Virtopeanu

evenimente.net: Cum a fost la Mobile Marketing Conference 2012

Posted by

Saptamana trecuta a avut loc editia cu numarul 5 al celui mai important eveniment de la noi dedicat marketingului mobil, organizat de Evensys. Cum am participat la toate cele 4 sesiuni de conferinte (la ultimele 3 in calitate de moderator) am putut sa-mi fac o imagine de ansamblu a intregului eveniment.

Prima sesiune a debutat cu o pledoarie sustinuta de Maia Novolan (Syscom) pentru folosirea telefonului mobil in marketing. De mult timp cifrele arata ca audienta marketerilor este dependenta de telefonul mobil, iar prezentarea ei s-a concentrat asupra a ceea ce ar trebuie facut, fiind ilustrata cu exemple din afara.

Fostul meu coleg, Bogdan Apostol (Voxline) a prezentat evolutia pietei locale privind promotiile cu inscriere prin SMS in ultimii ani (2008-2011). Astfel de la 59 de campanii derulata de 35 de companii in 2008 s-a ajuns la 106 campanii derulate de 67 de companii anul trecut. Peste 50% din campaniile din 2011 au fost facute pentru branduri din sectorul alimentar, cosmetice si bauturi.

O mentiune importanta despre acest raport: el se bazeaza pe datele publice care au putut fi monitorizate. Majoritatea campaniilor locale, precum si unele campanii nationale scapa monitorizarii: volumul totul de campanii este probabil spre 150 derulat de 80-90 de companii. Bogdan a continuat cu sfaturi pentru o campanie reusita.

Andreas Jakl (Nokia) a prezentat tehnologia NFC, avantajele acesteia si a facut si mai multe demonstratii, cum ar fi sincronizarea telefonului cu o pereche de boxe. Concluzia este ca NFC este mai rapid si usor de folosit fata de bluetooth in astfel de situatii. Aplicabilitatea este extrem de variata, Nokia avand inculsiv proiecte in jocuri pe mobil (am scris despre ele aici).

Sesiunea s-a incheiat tot cu o pledoarie in favoarea marketingului mobil sustinuta de Mugur Patrascu (iLeo) care a spus ca dupa perioada de entuziasm urmata de una de recul a marketingului mobil in Romania, a venit momentul ca acesta sa confirme – sustinut atat de cifre, cat si de exemple de succes.

Din sesiunea a doua ati citit deja pe refresh.ro studiul Unlock despre aplicatiile pentru smartphone. As remarca procentul mare (aproape doua treimi din participantii la studiu) dispusi sa plateasca pentru o aplicatie. Suma de 12 RON dispusi sa o plateasca este incurajatoare, dat fiind puterea de cumparare din Romania.

Prezentarea mea despre promovarea prin retelele internationale de site-uri mobile o gasiti pe blog. As puncta ca informatiile despre cei 1,5 milioane de romani care au accesat site-urile gestionate de Buzzcity sunt sustinute de ultimul raport ANCOM. Din 5,5 milioane de utilizatori al internetului pe telefonul mobil, sub 2 milioane au acces la conexiuni de mare viteza.

Alexandru Iosef (iMedia) a prezentat avantajele principale ale unei aplicatii native cu exemple din Cinemagia (geolocatie, push notification in functie de interese). De remarcat numarul mare de descarcari al acestei aplicatii (peste 180000 in toate platformele) fiind una dintre cele mai populare aplicatiile romanesti.

Dan Costea (Btandstalk) a facut mai multe demonstratii cu tehnologia Augmented Reality Aurasma, al caror unic reprezentant sunt in Romania. Un exemplu il puteti vedea mai jos, si anume implementarea cu revista Biz. Ce este de remarcat la Aurasma fata de Layar (care este cea mai populara tehnologie AR la nivel global, cu peste 10 milioane de utilizatori) este simplitatea in utilizare si faptul ca recunoaste inclusiv obiecte tridimensionale.

Sesiunea trei a fost dominata de exemple de campanii de mobile marketing derulate in strainatate prezentate de Maia Novolan, Bogdan Apostol si Aurora Enghis (Goldbach Audience). Campanii care au acoperit majoritatea tehnicilor de markitng mobil: SMS, IVR, QR codes, Mobile Web, Aplicatii.

Mihai Badita (Startech) a prezentat avantajele de a avea un site mobil optimizat pentru telefoane touch screen si tablete. Relevant mi se pare faptul ca un sfert din tot traficul hotnews se face de pe dispozitive mobile. Ei au fost printre primii care au lansat un mobi site optimizat si acum culeg roadele.

In ultima sesiune am urmarit un studiu de caz despre implementarea codurilor QR in cadrul a diferite programe pe Antena 1. Radu Pop (Open Media Network) a confirmat ca rata de scanare pentru toata campania a fost in jur de 1% din audienta, ceea ce corespunde cu gradul de adoptie a codurilor QR de catre romani (despre care am scris pe refresh.ro).

Andrei Ursuleanu (Q&M) a facut un rezumat al celor 16 campanii derulate anul trecut pe site-urile mobile gestionate de companie. Din pacate gradul de incarcare a fost foarte mic (sub 5%) intrucat in Romania campaniile mobile web inca sunt la stadiul de experiment.

Daca anul trecut am avut lansarea mobi site-ului emag, anul acesta am avut un alt mobi site prezentat, tot in domeniul de comert electronic. Laura Mihailescu (F64 Studio) a prezentat versiunea mobila a f64.ro, care este optimizata nu doar pentru telefoane touch screen (ca in cazul emag). Mi-a placut argumentul care a dus la decizia de lansare a versiunii mobile: au remarcat ca majoritatea clientilor din showroom foloseau telefoane mobile pentru a accesa informatii online.

In final am facut cunostinta cu Totoya, accesoriu si aplicatie pentru tablete si telefoane mobile.

Nu am putut sa ajung si la sesiunile dedicate dezvoltatorilor de aplicatii pentru a consemna cateva impresii si nici nu am facut poze. Gasiti destule poze de la eveniment pe Facebook, realizate de Emil Dragota.

Din punctul meu de vedere a fost un eveniment reusit, din care cei care doreau sa afle si sa invete despre marketingul mobil au avut ce alege – un participant m-a cautat la final sa-mi spuna ca din punctul lui de vedere evenimentul a fost foarte bun si a meritat toti banii (care oricum nu au fost multi, biletul a costat 75 Euro plus TVA).

Inchei cu felicitari pentru cele 3 companii care au continuat sa sustina acest eveniment, important pentru educarea pietei locale in ceea ce priveste marketingul mobil: Nokia, Syscom si Voxline si cu felicitari pentru Evensys care a reusit sa bifeze editia 5 in 6 ani de la infiintarea companiei.

6 comments

  1. Pingback: Haotik
  2. Pingback: Bogdan Apostol
  3. Pingback: Okazii.ro
  4. @dan Daca e sa criticam, si pentru telefoane touch se puteau face mai multe in vederea optimizarii. Chiar si m.sport.ro care conduce in clasamentul SATI este departe de standardele de optimizare la nivel international (inclusiv departe de realitatile locale unde mai bine de jumatate din vizitatorii potentiali nu au un smartphone sau au unul cu ecran mic). E usor sa demolezi, e mai greu sa construiesti.

    Ceea ce mi-a placut la f64 este ca au inteles necesitatea implementarii unui mobi site. Ca implementarea nu este cea mai buna e ceva firesc in conditiile in care se merge pe principiul ca cine se pricepe la desktop se va pricepe si la mobil.

  5. Pingback: ANA MATEI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *