Personal Search şi Google plus – şantajul e la ordinea zilei

Posted by

Iniţial, Google funcţiona simplu: găsea o pagină, analiza textul şi o punea într-o listă pe baza acelei analize. Apoi au apărut oamenii care se putea juca cu acea analiză, şi Google a fost nevoit să modifice de zeci de mii de ori algoritmul după care făcea analiza paginilor. În ultimii ani a devenit evident că sunt depăşiţi de situaţie şi fie nu vor să cureţe rezultatele, pentru că fac bani din asta, fie nu pot.

Cam aşa funcţiona lumea până anul trecut. Ce s-a schimbat?

Google Plus, un produs prost

Google Plus e o reţea de socializare de rahat. Oricât de jeguri ar fi Facebook, funcţionează pe nişte reguli logice. Google Plus nu face asta, pentru că nu vrea. Drept urmare, succesul său este limitat, pentru că lumea nu vrea să folosească un produs prost. 

Văzând că au un produs prost, pe care oamenii nu se înghesuie să îl folosească, s-au gândit că cel mai bun mod de a fi adoptat este să se bage cu forţa pe gâtul oamenilor. Şi fac asta prin intermediul oamenilor care nu pot ignora Google. Proprietarii de siteuri.

Cum şantajează Google proprietarii de siteuri?

Cu ameninţarea că, dacă nu vor integra uneltele lor nu vor mai avea parte de vizibilitate. Spre deosebire de butoanele reţelelor sociale concurente, pe care oamenii le-au pus de plăcere şi pentru că sunt utile, butoanele de +1 sunt puse pentru că altfel există riscul ca pagina/siteul să se ducă la fund, sub siteurile care îl au.

Personal Search e pentru naivi

Naivii vor crede că da, Google Plus se va integra doar în rezultatele căutărilor utilizatorilor logaţi, dar semnale că numărul de +1-uri date unei pagini contează peste tot există de anul trecut.

Aşadar, ce îmi rămâne decât să îmi dau +1 tuturor articolelor mele şi să mă rog de voi să faceţi asta?

19 comments

 1. Pingback: Andrei Pintica
 2. Pingback: Haotik
 3. Pingback: Radu Balan
 4. Mie imi plac cei care inca mai sustin ca Google e o companie serioasa, care se tine de ‘do no evil’ si inoveaza fata de alte companii…. inoveaza in metode cum sa castige mai multi bani si sa ii impinga in jos pe concurenti

 5. Pingback: Pavel Arcana
 6. Pingback: Dragoş Geornoiu
 7. Pingback: Cheta Manuel
 8. Din pacate, ce zici e adevarat. Toti trebuie acum sa ne dam +1, sa avem profil pe G+ si poate chiar si pagina. Cine depinde foarte mult de Search va fi nevoit sa faca asta.

  Ca nu e tocmai normal e un lucru, dar sa nu uitam ca suntem pe terenul Google. Ei fac regula. Pentru faptul ca ne ofera o tona de servicii gratuite isi permit sa faca miscarea asta. E un business (reclama, nu cautarea) si cred ca nu trebuie sa avem vederi puritane legate de Google.

  Cu alte cuvinte, consider normal ca ei sa isi promoveze produsul oriunde vor. Cati oameni au folosit Search pe planeta asta fara sa dea un ban? Destui. (Exista Bing, DuckDuckGo, etc, dar toti ar face la fel)

  Cat despre Google+, este un serviciu care imi place foarte mult. Am reusit sa fac contact acolo cu oameni si sa schimb pareri intr-un mod total diferit.

 9. Da, mă, Vali, dar pune şi nişte argumente în articolul ăsta. Cu ce susţii afirmaţia conform căreia Google va indexa, în căutările utilizatoril neautentificaţi, bazându-se pe recomandările +1? Nu poţi să spui pur şi simplu că se întâmplă asta fără să ai şi o teorie, ceva.

  1. E posibil să fi vrut să întrebi dacă +1 creşte rankul unor pagini, indiferent dacă utilizatorul este logat sau nu?
   Dacă despre asta e vorba, ei bine, lucrurile se discută de luni bune pe forumurile de specialitate, gen webmasters world.
   Am făcut niste teste si lucrurile sunt destul de evidente, dar nu sunt genul de chestii pe care le-aş spune public. Prea mulţi spammeri ar deveni brusc atenţi.

 10. Chestie nasoală pentru cei care au un business în retailul online…

  Decât nșpe mii de amețiți raportați la hectarul de social network și inginerie în căutare (de ajungi să te preocupi mai mult de tehnici din astea decât de scriitură) nu mai bine block all robots, fidelizare public care intră direct pe „url-ul meu“?

  Acel public care mă cunoaște, care știe la ce vine. Care este abonatul meu „fidel“.

  Am ajuns sclavii lor din vina noastră.

 11. +1 mi se pare o unealta excelenta pentru vizitatorii care nu au site-uri, nu sunt webmasteri.
  Daca ai un site care nu poate atrage link-uri (userii nu au site-uri), +1 e singura metoda prin care userii pot aduce valoare acelui site, sa dovedeasca ca site-ul are continut bun.

 12. Teoretic google+ e facuta dupa nevoile oamenilor, nu ei sunt cei care-au vorbit cu psihologi ca sa aiba revelatia ca oamenii isi organizeaza prietenii in cercuri?

  Ca produs nu mi se pare atat de prost, doar sosit cu cativa ani intarziere. Si Google stie asta, din moment ce forteaza mana webmasterilor cu tactici d-astea.

 13. Vali pune-te in perspectiva google si incearca sa vezi toata poza. +1 pe site-uri mari va preveni domain-spamul precum si site-urile noi care acum ajung pe 1 in 3 saptamani si de ex iti iau tie zoso.ro pozitia.

 14. “Apoi au apărut oamenii care se putea juca cu acea analiză, ”

  parca a putea nu e impersonal…
  oamenii se puteau?! suna cunoscut, sau daca ne dap ep net nu mai vorbim romaneste?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *