Gfk TEMAX: Segmentul foto a crescut cu 28,6%! Care a fost marele perdant? (video)

Posted by

Va semnalez cateva date extrase din studiul GfK TEMAX, studiu care monitorizeaza vanzarile pe piata bunurilor de folosinta indelungata din Romania pentru primul trimestru 2011.

Foto

Segmentul foto a avut un start puternic in primele 3 luni ale lui 2011, vanzarile de camere digitale crescand cu +28,6%, atat pe segmentul camerelor compacte cat si pe cel al D-SLR-urilor. Segmentul de D-SLR-uri s-a bucurat in mod deosebit de aprecierea prosumer-ului (consumator profesionist) de foto din Romania. Se pare ca, cel putin in cazul sectorului foto, punctul cel mai de jos al recesiunii a fost atins anul trecut.

Valoarea totala a pietei foto in T1 2011 a fost de 9 milioane de euro.

IT

Valoarea vanzarilor pe piata de IT a crescut cu 26% fata de T1 2010, principalul declansator al cresterii fiind segmentul laptopurilor, alaturi de alte categorii de produse precum monitoarele, perifericele (camere web, mouse si tastaturi) si chiar segmentul de PC desktop-uri.

Valoare totala a sectotului IT a fost de 101 milioane de euro, avand parte si de lansarea unei noi categorii, webbooks sau tablete, dispozitive aflate la limita dintre IT şi telecom, categorie care, pentru moment, a inregistrat cifre de vanzari mici, insa are potential de a deveni o viitoare vedeta a universului IT/telecom datorita mobilitatii, flexibilitatii si interfetei prietenoase oferite utilizatorilor

Telecom

Vanzarile de smartphone-uri castiga gradual cota de piata, valoare totala a pietei de dispozitive de telecomunicatii (atat telefoane mobile cat si smartphone-uri) scazand cu 1.5% fata de T1 2010, insumand 41 de milioane de euro.

Scaderea in valoare este mai mica decat scaderea in unitati datorita cresterii continue a ponderii smartphone-urilor, ceea ce a crescut pretul mediu de achizitie in sectorul telecom. Vanzarile de smartphone-uri cresc rapid, castigand gradual cota de piata in detrimentul telefoanelor mobile si dublandu-si vanzarile in unitati fata de trimestrul anterior.

Imprimante si multifunctionale

Piata de imprimante si multifunctionale este salvata de multifunctionalele laser care echilibreaza tentinta negativa, scaderea fata de aceeasi perioada a anului trecut fiind de 23,3%, ceea ce inseamna o valoare de 8 milioane de euro.

Cum interesul pentru ink al consumatorului scade de la trimestru la trimestru, alaturi de segmentul de laser specialistii au observat tranzitia consumatorilor catre produsele care satisfac mai multe nevoi: copiere, printare, scanare.

Achizitiile sunt orientate catre un segment mai scump, dar cu o pondere inca mica, in total vanzari, fara puterea de a genera o crestere brusca. B2B-ul reprezinta cheia pentru revenirea pietei de echipamente de birou, inclusiv pentru consumer, prin faptul ca ele antreneaza piata si dau o nota de incredere.

Sursa: Rezultatele GfK TEMAX® România pentru primul trimestru al anului 2011

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *