Blogging in Romania, de la hobby la problogging (asa cum il inteleg eu)

Posted by

De fiecare data cand particip la un eveniment in afara Romaniei in care se discuta despre new-media, social media si IT&C, la care intalnesc insa si alti bloggeri (nu din Romania), ma gandesc mereu la optiunile pe care le are orice blogger de-al nostru care ar vrea sa faca din blogging mai mult decat un hobby. Sa faca bani sau, daca latura pecuniara nu e dorita sau greu de realizat, sa schimbe ceva, dupa cum ar spune Andrei Rosca.

1. Gtfo Romania

Serios. Gtfo Romania! Cauta-ti o nisa pe care iti place sa o dezvolti si vezi-ti de treaba. Produ content si ramai constant si relevant pe nisa ta. Participa la evenimentele din zona ta, socializeaza cu posibilii parteneri si comunica constant cu liderii de comunitati, branduri, agentii. Fa-te cunoscut.

Lucrurile acestea se intampla la fel ca si in Romania. Sunt evenimentele despre online o pierdere de timp? NU! Online-ul se face din offline. Aseara, de exemplu, Kaspersky Lab a fost prezent la un eveniment cu cei mai cunoscuti micro-bloggeri (!) din Moscova pentru a-i premia pe cativa dintre ei pentru activitatea lor online, pe Twitter.

Piata este evident mai mare decat cea locala, de unde rezulta, cel putin teoretic, ca sansele sunt mai mici. Tind insa sa cred contrariul. Tind sa cred ca am avea mai multe sanse in a transforma un hobby in ceva profesionist, chiar daca muncim tot pentru Romania.

Vezi tedoo.ro, de exemplu. Imi place de mor si, sincer, il invidiez pe Florescu. Maxim. Cel mai mult pentru ca a avut the balls pentru a face lucruri la care multi doar visam. Sau pistonam agentii :-), greu va mai miscati!

2. Ramai in Romania

Ai o super sansa daca gasesti un om capabil sa-ti dea toata libertatea necesara sa faci ceea ce-ti place. Si sa o faci, fraticule. Linistit. Vezi monden.info, Cristina Chipurici & Orlando Nicoara. Pentru ca, oricum, probloggingul e un mod de viata. Te trezesti cu laptopul in mana, cari dupa tine camera foto toata ziua si adormi cu smartphone-ul conectat pe WiFi langa perna.

Mai ai o sansa in cazul in care te auto-finantezi sau faci un parteneriat misto. Vezi Viorel Copolovici. Produce Viorel la content video de ne baga pe toti sub masa. Si e placut. Vezi bookblog.ro. Nu are 10,000 de unici, insa nici nu imi dau seama bine cat si-i doresc Andrei Rosca & Adriana Cocic. Vezi manafu.ro al lui Cristi Manafu, ca o extensie al business-ului de evenimente pe care-l face in offline.

Ideea e ca, de multe ori cand citesc articole din blogosfera Romaneasca, am un sentiment ca nu lasam nimic in urma noastra. Lansam idei volatile, dezbateri puerile si alte subiecte de discutie pe care, daca nu le dezbatem de 15-20 de ori intr-un an, dispar asa cum au aparut. In fond, suntem oameni, nu? Si lucram la volume, fara sa fim atenti la detalii. Pentru ca ne punem intrebari: Dilema de blogger, de la calitate vs. volum catre un eventual exit, partial sau total.

Cancanizam (de multe ori si eu, nu-s un ipocrit) pentru ca asa cere publicul, insa si agentiile/clientii care nu inteleg, de exemplu, ca 500 de oameni care intra pe refresh.ro e posibil sa valoreze mai mult decat 5000 adunati… de prin Google.

Si rar se fac campanii targetate pe audienta stricta. Se vrea mass marketing. Cifre. Unici. Afisari. Specialistii social media, oamenii din agentii si clientii raporteaza RT-uri (wtf?!?!) si like-uri pe Facebook. Sau numara posturile de pe bloguri, inainte de a-si cunoaste bloggerii: Pentru companiile care isi doresc campanii in blogosfera (video).

Nu conteaza daca un articol are 300 de vizualizari sau 5. Nu conteaza ca articolul respectiv e citit de middle management-ul din companii sau 20 de postaci teribilisti din Drumul Taberei. Suntem priviti ca o statistica si, chiar daca tu livrezi PR, marketing sau pur si simplu informatie bruta despre un brand sau altul, ajungi in relatia pe care o ai cu brandurile sa te simti intr-un fel vinovat ca nu ai livrat… ROI.

Sleep on it. And let something behind.

Note de subsol:
1. Andrei Rosca – manager Pawnee. LinkedIn | Blog | Twitter
2. Cristina Chipurici – Project Manager, Monden.info. Blog | LinkedIn | Twitter
3. Orlando Nicoara – General Manager, Apropo Media. Blog | LinkedIn | Twitter
4. Viorel Copolovici – blogger de nisa si bucatar bun :-). LinkedIn | Blog | Twitter
5. Adriana Cocic – manager bookblog.ro. LinkedIn | Twitter | Blog
6. Cristian Manafu – Partner, Evensys. Blog | LinkedIn | Twitter

16 comments

 1. Pingback: Haotik
 2. Pingback: Vali Negoiță
 3. @Lorand Ai mare dreptate, in ziua de azi se pune accent pe cifre, nu mai e importanta calitatea postarilor si daca ar putea sa schimbe ceva in societatea romaneasca.

 4. Pingback: Tophabits
 5. Un laptopnews merge? Penru mine merge! Apropo, ii dau putina dreptate lui Lorand…M-am lovit de aceste “cerinte” si proiectul a fost comparat cu blogurile generaliste…Trebuie ca si oamenii din agentii sa inteleaga nisele:).

 6. Pingback: Bundaru
 7. Da, nu trebuie sa generalizam. Colaborez foarte bine cu multi oameni din industria laptop-urilor, chiar si cu multe agentii, dar mai sunt si multe lucruri de invatat si de pus la punct.

 8. Se prefera cifre pentru ca o analiza a calitatii costa timp. Sincer prefer sa arunc aceeasi bani intr-o directie in care am ceva garantat pentru a putea sa-mi vad de restul investitiilor mai departe decat sa fac studiez pe “blogger”!
  Timpul costa bani! Daca bagati asta in ecuatie o sa va dati seama de ce se intampla ce se intampla. Si by the way, dinamica va fi mai mare pe viitor, calitatea va fi si mai putin privita!

 9. Pana la urma sfatul meu este sa scrieti pe o nisa pe care o stapaniti si fiti cat mai originali in exprimare.
  Oamenii din agentii s-au mai schimbat, se face diferenta intre un blog nisat si unul generalist.

 10. Eu am 25 de mii de unici/luna pe nisa de Business & Travel si agentiile si companiile cu care lucrez sunt multumite de trafic. Eu cred ca nisa conteaza mult si conteaza mult de asemenea si imaginea pe care ai reusit sa o creezi….si eu as avea trafic urias daca as pune poze cu Moni, Iri, Pepe, Oana si Tudy si daca as pune taguri p0rn. Cred ca majoritatea companiilor care se promoveaza pe bloguri isi “asociaza” imaginea de un blogger care le place, mai degraba decat sa urmareasca neaparat cantitatea de click-uri primite…parerea mea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *