Adrian Toca: “Plec foarte linistit si impacat cu ce-am facut la libertatea.ro”

Posted by

Diferentele de opinie asupra viitorului site-ului libertatea.ro dintre Adrian Toca1, Content & Project Manager la libertatea.ro, si Mihnea Vasiliu, general manager al Ringier Romania din 13 octombrie 2010 (sursa), au degenerat in neintelegeri (semnalate inca de joi de catre paginademedia.ro) ce au culminat, vineri, cu demisia lui Adrian de la conducerea site-ului.

Cum doar una dintre cele doua persoane amintite mai sus poate lua decizii manageriale :-), libertatea.ro va cunoaste, probabil, o alta directie, total diferita fata de cea pe care i-o imprimasem, cumva, in ultima vreme, spune Adrian Toca pentru refresh.ro. Iar acel cumva a dus libertatea.ro in top 5 site-uri din Romania din ultima jumatate de an (vezi Hi5.com, Trilulilu.ro, Forum.Softpedia.com, Libertatea.ro si Cancan.ro, de 6 luni in top 5 cele mai vizitate site-uri din .ro).

De mentionat faptul ca libertatea.ro se afla in Top 5 SATI inca din luna mai 2010, in august si septembrie chiar peste cancan.ro, site ce are insa o politica editoriala foarte clara. libertatea.ro apare constant in top 10 SATI inca din luna febuarie 2010, la o luna dupa intrarea competitorului sau direct, cancan.ro, in top 10. Cu 45k unici fata de luna precedenta, libertatea.ro urca astfel direct pe locul 7, o pozitie imediat urmatoare cancan.ro :-).

Plec insa foarte linistit si impacat cu ce-am facut acolo. In vara lui 2008, cind am preluat site-ul, Libertatea.ro oscila undeva intre locurile 17-19 la general in trafic.ro (Sati nu era pe atunci), batuta la scor de cam toate site-urile importante ale momentului, inclusiv de site-uri care, in mod normal, n-ar avea sansa in fata unui site tabloid. Fata de rivalul direct, Cancan.ro, diferenta era de aproximativ 400-500.000 de unici/luna.

Fara investitii majore in marketing, fara personal dedicat online-ului altul decit echipa editoriala pe care am construit-o singur, de la 0, am reusit sa depasim Cancan.ro intr-o jumatate de an de la relansarea din septembrie 2008. Am ajuns pe un maxim loc 4 in clasamentul general SATI (dupa Hi5, Softpedia, Trilulilu), deci cam maxim ce se putea face cu un site editorial. Mai mult de atit, cam greu. Si nu numai la unici am mers bine. La vizite si afisari am avut, in mod constant, unele dintre cele mai bune performante din SATI.

Si, dincolo de cifre, cred ca am fost unul dintre putinele site-uri care au avut parte de foarte putine acuzatii de furt, asta pe o piata unde aproape toata lumea fura tot ce se putea.

Planificasem si o serie de idei care, daca ma intrebi pe mine, ar fi ajutat la consolidarea pozitiei actuale plus o imbunatatire a imaginii site-ului (fara a afecta brandul de tabloid, of course). Si nu doar atit, ar fi transformat Libertatea.ro in platforma perfecta pentru lansarea de viitoare produse Ringier.

Mi-e cam greu de crezut ca strategia asta va mai fi continuata.

Adrian Toca1, Ex-Content & Project Manager la libertatea.ro

De libertatea.ro se va ocupa Andreea Georgescu2, deputy online manager Unica.ro, aceasta primind (in urma preluarii site-ului libertatea.ro) functia de deputy editor-in-chief online.

Note de subsol:
1. Adrian Toca – ex-Content & Project Manager la libertatea.ro. Blog | LinkedIn | Twitter
2. Andreea Georgescu – Deputy editor-in-chief online Libertatea.ro si Unica.ro. Twitter

14 comments

  1. Pingback: Adrian Ţoca
  2. Adrian a adus site-ul undeva unde nu va mai fi niciodata. Pacat ca alte interese au primat, iar el a fost înlăturat în aşa maniera. Succes în continuare, Adrian! Cu siguranţă, oriunde vei merge, vei avea rezultate cel puţin la fel de notabile.

  3. ma refream la comentariul lui andrei de deasupra 😉

    imi pare rau ca a plecat Adi de la Libertatea, aveam colaborari frumoase si ne descurcam la un telefon distanta 🙁

  4. “Deputy editor-in-chief online” -ba, cum suna asta! 🙂 da’ “online” parca era totusi in fatza.. whatever 😛

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *