Retrospectiva .ro (01.2010)

Posted by

Sfarsit de 2010. Zile linistite. Mancare din belsug. Timp berechet pentru a arunca un ochi asupra .ro-ului. Cu acest mini-serial isi incheie si refresh.ro activitatea editoriala din 2010.

Sa incepem asadar retrospectiva .ro din 2010 cu cele mai importante evenimente ale lunii ianuarie 2010, asa cum au aparut pe refresh.ro. Daca aveti completari, nu ezitati sa lasati un comentariu cu detalii + link. Imi este imposibil sa cred ca va fi completa fara ajutorul vostru.

Multumesc!

* cei nostalgici sau sarguinciosi (dupa caz) pot arunca o privire si peste retrospectiva de anul trecut.

MCSI face rost de bani de cheltuiala
Chiar din primele zile ale lui 2010, MCSI incepea seria comunicatelor pe tema portalului e-Romania. Erau astfel vehiculate primele cifre, planurile MCSI prevazand alocarea a aproximativ 30 de milioane de euro pentru finantarea unor proiecte IT&C, cel mai important program de investitii al MCSI in 2010 fiind portalul e-Romania. Prioritatea unui buget de 30 de milioane de euro este portalul e-Romania

Vor trece domeniile .ro la plata anuala?
Reapare in discutie trecerea domeniilor .ro de la plata pe viata la plata anuala. Nu s-a intamplat in 2010, insa cum criza a ars multe etape este posibil sa ne asteptam la acest lucru in 2011. Inca o stire despre fraudele si/sau speculatiile de pe piata domeniilor .ro. Pareri?

realitatea.net si trilulilu.ro incep anul cu dreptul
Rezultatele SATI semnaleaza noi recorduri de trafic personale si la nivel de sectiune din partea cinemagia.ro, realitatea.net, trilulilu.ro si acasa.ro pentru luna decembrie. Pentru realitatea.net si trilulilu.ro era doar inceputul cresterilor. Top 10 SATI (12.2009) aduce 4 noi recorduri personale si de categorie

Se lanseaza teacup.ro
bookblog.ro lanseaza teacup.ro, reteaua sociala in care oamenii pot socializa si impartasi idei despre carti si lectura. Organizata simplu, pe 5 sectiuni, cu o navigare intuitiva si pagini lipsite de incarcari de content inutile, accesul pe teacup.ro a fost permis permis doar vizitatorilor autentificati. teacup.ro, prima retea sociala din Romania lansata de un blog

Moare printul?
Este un inceput de an greu pentru print. Continua seria publicatiilor care se inchid. Oamenii sunt disponibilizati, publicatiile se reorganizeaza editorial si incearca trecerea partiala sau exclusiva in online.

Ce se intampla cu standard.money.ro?
Ziua, exclusiv pe online din 7 ianuarie
Gardianul se inchide maine
standard.ro devine blog colectiv de afaceri dupa reteta VoxPublica
Gardianul si Ziua renunta si la online

CTP da verdictul: “Cititul ziarului de hartie la cafea va fi la fel de raspandit ca filatelia”

Facebook trece de 500,000 de conturi romanesti
Impinsa de operatorii de telefonie mobila, in special Vodafone Romania, reteaua de socializare Facebook incepe sa creasca, atragand atentia presei. La vremea respectiva trecuse de jumatate de milion de conturi romanesti si avea sa ajunga la peste 2.2 milioane, la finalul anului. Cati utilizatori de Facebook sunt in Romania?

Start-ups-urile din Romania incep sa caute bani in afara
Proiectele romanesti prind curaj si incep sa caute bani atat prin Europa cat si peste ocean. Anul incepe promitator pentru AdCaptcher, insa se va termina cu rezultate misto pentru alte 3-4 proiecte despre care vom aminti in aceasta retrospectiva. AdCaptcher va participa la Mini SeedCamp Zagreb

Cati bani s-au platit online cu cardul?
Apar primele cifre ale volumului platilor online din Romania. In 2009 s-au efectuat plati online in valoare de 92,8 milioane de euro. Informatia ajunge in mainstream, la ProTV.

F5 Realitatea Catavencu alearga dupa content si bani
Se precipita lucrurile la Realitatea / F5. Se alearga dupa fiecare leu, insa si pentru content. Seth Godin si Mihai Eminescu, bloggerul nepereche, sunt doar doi dintre pleiada de editori ai trustului. money.ro vinde feed-ul RSS. Si pentru ca ne place scandalul ca singura forma de crestere, VoxPublica se pare ca avea probleme din cauza modalitatilor de monetizare.

trafic.ro refuza sa-si recunoasca infrangerea
trafic.ro a pierdut batalia pentru cel mai important sistem de auditare al traficului site-urilor din Romania. Aparitia SATI ca departament in cadrul BRAT atinge maturitatea, insa trafic.ro ia decizia de a include in statisticile sale si cifrele din SATI. Este mai mult o exprimare copilareasca a nemultumirii fata de decizia trusturilor de presa si a site-urilor concurente de a folosi alt sistem de auditare, rezultatul final comparand, de fapt, mere cu pere. trafic.ro, intre frustrare si irelevanta

trafic.ro, suparat foc pe copii rai :-)

Cum industria inca nu s-a prins de pericolul comparatiilor irelevante, Gemius o comite grav lansand in colaborare cu IAB un studiu al internetului din Europa Centrala si de Est in care ia in calcul datele din trafic.ro. Studiul Gemius & IAB, ruinat de trafic.ro.

Cu ce-ti monitorizezi brandul in online?
Se lanseaza ZeList Monitor, un serviciu de monitorizare al presei online si blogosferei din Romania. Devine in scurt timp un tool folosit de majoritatea brandurilor mari din Romania care isi monitorizeaza aparitile si urmaresc blogosfera pentru campanii. Zelist Monitor, serviciu de monitorizare in media sociale si presa.

In In intareste antena1.ro
Intact Iinteractive tace si face. Dupa 4 lansari de minisite-uri la final de 2009, mai lanseaza inca 2, in ianuarie 2010: “In gura presei” si “Observator” online. Sunt decizii care au dus intr-un final la intarirea site-ului de televiziune antena1.ro.

Apar primele cifre despre audienta blogosferei din Romania
refresh.ro publica pentru prima oara date despre audienta generala a blogosferei din Romania (sursa SATI). 2.642.000 de romani citesc bloguri. Ziarele preiau informatia, sursa e SATI. Evident, nicio publicatie nu a intrat vreodata in SATI sa caute audienta blogosferei. Magic, insa dorinta nu s-a realizat. Doar gandul.info citeaza (si va continua sa citeze de-a lungul anului) refresh.ro.

Google e interesant de Romania
Google devine interesat de piata din Romania si imparte vouchere AdWords. 280 ron pentru tine, gratuit, de la Google. Usor, usor, daca nu suntem atenti, ne va cumpara definitiv. In fond tot blambecu cauta numele domeniului in campul de searh de la Google.

ProTV intra pe nise
ProTV devine interesat de nise pentru a-si intari portofoliul. Inceputul de an ii prinde cu ceva lansari, printre care si perfecte.ro. perfecte.ro, femei in CTRL, un nou proiect IBU ProTV

2 comments

  1. Pingback: Razvan Tirboaca
  2. Pingback: ANA MATEI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *