Andrei Plesu: “Moderatorul e, prin excelenţă, un „arbitru”. Nu ţine partea nimănui, nu acceptă complicităţi cu o opinie împotriva alteia”

Posted by

La recomandarile indirecte ale fostei colege de departament, Daniela Petrescu, actual producator al matinalului Alarma de la ProFM, de ceva vreme trec periodic in revista fituici pe care nu credeam ca le-as fi putut citi vreodata. Si asa a inceput sa-mi placa de Andrei Plesu.

In seara aceasta am dat, via PdM, de acest articol din Adevarul, in care Plesu vorbeste despre moderatorii de televiziune.

Moderatorul român e un domn sau o doamnă care are de spus ceva şi preferă să o facă recurgând la câţiva invitaţi, mai mult sau mai puţin decorativi. Moderatorul român nu moderează: ia la întrebări, dojeneşte, demonstrează şi condamnă. Nu e o fire interogativă: are, încă dinaintea emisiunii, toate răspunsurile.

[…]

Moderatorul e, prin excelenţă, un „arbitru”. Nu ţine partea nimănui, nu acceptă complicităţi cu o opinie împotriva alteia

[…]

Mă întreb dacă moderatorii noştri s-au gândit vreodată la această semantică a posturii lor. Nu le-ar strica. Ar înţelege, poate, că nu trebuie să-şi ia aere de dresori severi, de gospodine nervoase sau de diriginţi nemulţumiţi. Şi că nu ne interesează foarte mult ce cred ei despre lume şi viaţă, pentru simplul motiv că, deocamdată, nu au de raportat nicio ispravă personală, în afara micilor lor bombăneli pe sticlă.

Si mi-am adus aminte de RoNewMedia 3.0 si de Petrisor Obae moderand dezbaterea “Bloggeri vs. jurnalisti” (1, 2). Deh. 🙂

Note de subsol:
1. Petrisor Obae – jurnalist, proprietarul blogului site-ului Pagina de Media
2. Daniela Petrescu – La boquita maldita. Blog | Twitter | Facebook

8 comments

  1. Pingback: Stinah
  2. Pingback: Flux cultural
  3. Pingback: Flux cultural
  4. Pingback: Edi Tecsan
  5. Pingback: irinel
  6. Pingback: Daniela Petrescu
  7. Pingback: Vlad Petre
  8. Pingback: Lucian Mogoșanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *