Proteste pe Facebook in Moldova

Posted by

Facebook promoveaza democratia sau democratia promoveaza Facebook?

Articol scris de Dan CaranfilBlog | Twitter
Trimite si tu un articol!

Retelele sociale si campaniile din ultima perioada de pe Facebook au avut un ecou insemnat in Republica Moldova, o mana de oameni stabilind agenda publica la inceput de 2010.

Daca imi amintesc bine, prima campanie a fost Nu mai mergeti la Patria!, o miscare social media cu peste 1900 de membri, care militeaza pentru introducerea filmelor traduse in limba romana sau cel putin in limba moldoveneasca, in cinematografele Patria de pe teritoriul Republicii Moldova.

Nu mai mergeti la PATRIA!

Recent, Ministerul Culturii de la Chişinău a elaborat un proiect de lege care interzice prezentarea filmelor străine în cinematografele din ţară fără subtitrare sau traducere în limba română. Actualmente absolut toate filmele, inclusiv cele pentru copii, proiectate în cinematografele din Republica Moldova sunt cumpărate din Rusia şi sunt prezentate în limba rusă fără traducere. Patronii cinematografelor au încercat să se opună, dar Ministerul Culturii i-a sfătuit să nu piardă timpul preţios ce le-a fost dat pentru a se conforma noilor reguli.

* sursa jurnal.md

O alta campanie lansata de utilizatorii de Facebook din Republica Moldova este Anti-tanc, impotriva tancurilor care au fost transformate de catre puterea sovietica in monumente, fiind indreptate cu tevile inspre Romania.

In perioada comunista nu-mi amintesc de vreo campanie din online care sa ajunga in presa scrisa, la radio sau televiziune. Ba da, imi amintesc de niste copii arestati de comunisti pentru ca au postat comentarii anti-statale si care instigau la violente.

8 comments

  1. E foarte interesant cât de important este Internetul în RM. Am dat zilele trecute peste un titlu care suna cam aşa: “28% din moldoveni preferă se se informeze de pe Internet”.

    Şi nu este doar chestiunea asta cu Patria (care a şi avut ecou în guvernul Filat), ci sunt şi alte lucruri (ca protestele din aprilie trecut, tentativa de revenire la limba română) care au pornit online. Mai nou în blogosferă se cere insistent ca CCA (CNA-ul lor) să investigheze modul în care 3 televiziuni cu acoperire naţională transmit la TV filme luate de pe torrente.

  2. “Daca imi amintesc bine, prima campanie a fost Nu mai mergeti la Patria!” – prima campanie de ce/de care?

    Pe facebook au avut loc multe campanii şi non-politice cu efect în mass-media tradiţională, de exemplu campania de promovare a formaţiei Snails, promovarea bunei dispoziţii — grupul ok!, promovarea candidaţilor în parlamentul virtual 2009, etc.

    Comunitatea moldovenească de pe facebook, a făcut foarte multe lucruri interesante şi vizibile, respectiv este departe de prima campanie pe facebook;)

  3. din articol inteleg ca e vorba despre prima campanie vizibila in 2010. nimeni nu contesta ca ar fi existat si alte campanii pe facebook 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *