Retrospectiva online-ului romanesc 2009

Posted by

2009 nu a fost deloc unul din cei mai buni ani pentru industria online din Romania. Spre deosebire totusi de alte industrii, 2009 ne-a aratat (in repetate randuri) ca ne aflam in industria potrivita.

Daca ar fi sa descriu pe scurt ceea ce s-a intamplat in 2009 as aminti urmatoarele:

Anul start-up-urilor
Dominatia media sociale si a trusturilor de presa
Portalurile generaliste sunt in scadere; cresc site-urile de joburi
Se inmultesc evenimentele dedicate mediului online
Criza financiara a zguduit printul din temelii
Anul achizitiilor si al proiectelor romanesti internationale

a) Anul start-up-urilor

S-au dezvoltat si au avut parte de expunere foarte multe start-up-uri. Din pacate, majoritatea au fost abandonate sau nu performeaza la parametrii asteptati.

In 2010 vor aparea probabil la fel de multe start-up-uri ca in 2009, insa cred ca vom vedea eforturi canalizate si in zona de business si nu numai de dezvoltare.

b) Dominatia media sociale si a trusturilor de presa

Internetul romanesc este dominat de media sociale, de la retele de socializare pana la bloguri, si de site-urile de stiri ale marilor trusturi de presa. S-au remarcat Hi5 Romania, F5 (Realitatea-Catavencu) si IBU ProTV (ProTV S.A).

Trustul Intact va incerca cu siguranta in 2010 sa ajunga din urma cele doua trusturi concurente amintite mai sus. 2009 a fost un an destul de greu, macinat de lupte interne si lipsa unei strategii clare si axate doar in jurul celui mai important proiect, gsp.ro.

c) Portalurile generaliste sunt in scadere; cresc site-urile de joburi

Portalurile generaliste au avut un an prost. Cu mici exceptii (rol.ro, de exemplu) traficul acestora a scazut in medie cu 30%.

Pe de alta parte insa, au crescut portalurile specializate. Exemplul cel mai bun este bizoo.ro, in crestere cu ~35-40% fata de anul trecut.

Au crescut si site-urile de joburi, alimentate fiind de criza financiara din Romania. Cresterile au fost intre 70 si 100%. 2010 le va aduce probabil o noua crestere, vedetele fiind ejobs.ro si bestjobs.ro.

d) Se inmultesc evenimente dedicate mediului online

In 2009 a-a marit numarul de evenimente ale mediului online, evenimente ce aduc un aport nemasurabil de knowledge si atrag oameni interesati de acest mediu.

Vorbim de o industrie in continua dezvoltare, de multi oameni noi si de o nevoie de informare din ce in ce mai mare din partea oamenilor implicati.

e) Criza financiara a zguduit printul din temelii

2009 a inceput cu inchiderea cotidianului gratuit Compact si s-a incheiat cu ultimele numere din Cotidianul si Business Standard. A fost anul in care s-a dovedit ca printul nu poate tine pasul cu viteza de livrare a informatiei in mediul online.

De asemenea, consumul de stiri va creste in favoarea online-ului, iar 2010 va fi cu siguranta un an si mai greu pentru print. Sa speram ca o mare parte din bugete ajung in online.

f) Anul achizitiilor si al proiectelor romanesti internationale

Seedmoney prin vocea lui Vlad Stan a deschis apetitul catorva antreprenori romani de iesi la bataie la nivel international. Nu am avut parte insa decat de runde de finantare, nu si de exit-uri.

2009 a fost anul in care s-au cumparat magazine online si s-a investit in acestea. Antreprenorul 2010 in zona aceasta este Marius Ghenea, care s-a remarcat prin achizitionarea catorva magazine online si lansarea altora. Tot Marius Ghenea a declarat in ultimele luni ale lui 2009 ca are pregatit pentru 2010 un buget de investitii de 2 milioane de euro. Daca mai e ceva de cumparat…

Sa nu uitam de asemenea de cele 7 milioane de euro adusi in tara: 2 milioane pentru 25% din Internet Corp si 5 milioane pentru autovit.ro.

Pentru a avea o imagine in detaliu, va invit sa urmariti principalele evenimente, decizii si stiri din online-ul romanesc in 2009, ordonate cronologic, asa cum au fost prezentate pe refresh.ro inca de la lansare.

Februarie & Martie 2009
Aprilie 2009
Mai 2009
Iunie 2009
Iulie 2009
August 2009
Septembrie 2009
Octombrie 2009
Noiembrie 2009
Decembrie 2009

44 comments

  1. Pingback: claus
  2. Pingback: Liviu Taloi
  3. Pingback: Vasile Manu
  4. Pingback: Alex Borbely
  5. Pingback: Mirela Stefanescu
  6. Pingback: Stefan Murgeanu
  7. Pingback: ♪ ®aULiTo ♪

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *