Blogurile de muzica si monden din Romania

Posted by

Guest post scris de Cristina Chipurici, project manager monden.info
cristina_chipurici_thumb
Blog | LinkedIn | Twitter.

In luna ianuarie a acestui an am fost singurul jurnalist roman acreditat la cel mai mare festival din lume al industriei muzicale: este vorba de MIDEM, se tine anual din 1967 la Cannes si participa peste 10.000 de oameni din industrie (de la artisti pana la reprezentanti ai caselor de discuri, manageri, organizatori de concerte, impresari, YouTube, MySpace, Last.Fm, Deezer etc).

Printre altii, am stat de vorba si cu Gerd Leonhard, un media futurist extrem de respectat si cunoscut worldwide. Acesta promoveaza de cativa ani ideea ca blogurile de muzica sunt extrem de importante si influente, sunt casele de discuri ale viitorului, sau chiar “Rolling Stones”.

In Romania, aceasta nisa este foarte putin dezvoltata: practic, numeri blogurile de muzica pe degete. Sunt putine si extrem de orgolioase… precum restul industriei, de altfel!

O scurta prezentare a celor mai cunoscute:

Monden.info

– este cel mai vechi si cel mai citit blog de muzica din Romania. Domeniul a fost cumparat in 2005 de Bobby Voicu, pe 27 mai 2007 l-a relansat impreuna cu mine, am format o echipa foarte buna alaturi de Ada Bogoevici, Vlad Balan si, pentru cateva luni, Edi Enache. Am reusit impreuna sa facem din Monden.info cel mai popular blog de muzica romanesc si sa demonstram ca ‘monden’ nu inseamna doar nuduri, scandal, barfe si vedete irelevante.

Pe 24 noiembrie 2008 a devenit primul blog achizitionat din Romania, fiind cumparat de Orlando Nicoara contra sumei de 40.000E (impartita in mod egal intre membrii echipei). Eu am fost singura care am ramas in continuare ca project manager si am format o noua echipa: Florin Avram (redactor), Adi Vrauko (redactor), Roxana Precu (marketing) si Andrei Spirache (fotograf).

– aduna cel mai mult trafic si cele mai multe comentarii (am strans aproape 1000 de comentarii sambata, in doar 4 ore, in timpul finalei Eurovision)

– am pornit de la zero, fara vreo relatie, insa am avut cele mai multe exclusivitati. In prezent strangem comentarii in mod egal din partea consumatorilor de muzica si a celor din industria muzicala.

– acreditari importante: MIDEM 2009 (Cannes), NRJ Music Awards 2009 (Franta), TIFF 2009 (Cluj), Romanian Music Awards 2009. In septembrie urmeaza Popkomm (Berlin).

– parteneriate cu cluburi din Bucuresti (Turabo, Twice, Fabrica, Cafepedia), cu majoritatea blogurilor si site-urilor de muzica romanesti, cu posturi mari de tv si radio din Romania (Radio 21, Vibe Fm, Europa FM, Music Channel)

– vizitatori unici / luna aprilie: 85.886
– pageviews / luna aprilie: 256.475
– comentarii la articolele din aprilie: 1706
– abonati la feed: 1525

StarsStreet.ro

– A fost relansat in mai 2008 de Adi Vrauko (actualmente membru Monden.info). S-a axat foarte mult pe stiri din monden, muzica si cronica TV (inregistrari, stiri). Cei care fac parte in prezent din echipa acestui blog nu mai au atat de mult timp pentru a se ocupa de el.

– partener Monden.info

– vizitatori unici / luna aprilie: 42.953
– pageviews / luna aprilie: 112.036
– comentarii la articolele din aprilie: 40
– abonati la feed: 259

DivercityCafe.ro

– A fost lansat in toamna 2007 de Delia si Cristi. Pana in primavara 2008 a fost mai mult un portal (“cafeneaua ta virtuala”), in care erau abordate mai multe subiecte pe langa muzica: recenzii de cafenele si restaurante, reviewuri / comparatii de gadgets si masini, concursuri, lansari de carti, expozitii, galerii, moda si ingrijire, sport etc.

– Ulterior au decis sa sa ramana doar pe nisa de muzica si filme, in prezent scriu despre lansari de single-uri si videoclipuri, poze de la filmari si concerte, recenzii de albume si filme, interviuri etc.

– Au avut mai multe interviuri exclusive (inclusiv cu artisti straini), poze de la filmari de videoclipuri si concerte.

– pachetul majoritar a fost preluat in data de 18 mai 2009 de catre Republika Interactive.

– vizitatori unici / luna aprilie: 37.712
– pageviews / luna aprilie: 69.516
– comentarii la articolele din aprilie: 465
– abonati la feed: 780

Gosvip.ro

– Blog de monden, preia materiale din reviste sau de pe alte site-uri.

– vizitatori unici / luna aprilie: 22.323
– pageviews / luna aprilie: 158.332
– comentarii la articolele din aprilie: 27
– abonati la feed: 218

MondenWest.com

– S-a lansat in vara 2008 si “redefineste mondenul”. “West” vine de la faptul ca cei care faceau parte din echipa initiala erau din vestul tarii si doreau sa se concentreze in special pe evenimente din acea zona (concerte, lansari, recenzii).

– partener Monden.info

– vizitatori unici / luna aprilie: 20.731
– pageviews / luna aprilie: 49.292
– comentarii la articolele din aprilie: 153
– abonati la feed: 120

GlossyMagazine.ro

– o revista glossy online cu numeroase recenzii, dezbateri, comentarii. Adina a lansat acest blog in 2008. A terminat FJSC si a lucrat timp de mai multi ani la Media Pro.

– partener cu DivercityCafe.ro .

– vizitatori unici / luna aprilie: 9.851
– pageviews / luna aprilie: 41.823
– comentarii / luna aprilie: 239

Dulapiorul.com

– Lansat de Albert in toamna 2007, pe el scriu Adi si Mihaela. A avut foarte multe exclusivitati, din pacate articolele sunt destul de rare.

– partener Monden.info

statistici-aprilie-bloguri-muzica-ro

Lansari de videoclipuri online:

Noul videoclip Hi-Q s-a lansat in exclusivitate joi pe Monden.info, Musichat.ro, Showbiz.ro si BestMusic.ro , fiind preluat de foarte multe bloguri si site-uri. Aveti mai jos statisticile cu vizionarile dupa 4 zile.

rezultate-hi-q-lose-you-4-zile

Concluzii:

– lumea cauta informatii pe blogurile de profil, de aici afli parerea celor interesati de muzica. Monden.info a adus 9.370 de vizionari, Sandy-Bell.com 3.366, Dulapiorul.com 2.408

– foarte importante sunt blogurile fanilor si site-ul oficial al artistului, aduc la fel de multe vizionari precum blogurile de muzica, de aici afli ce parere au fanii (Hi-Q.ro a strans 3.856 vizionari)

– site-urile de ziare aduc de asemenea vizionari multe, desi nu sunt targetate iar comentariile sunt putine si irelevante (Libertatea.ro: 2.509 vizionari)

– site-urile de muzica, cele de stiri si portalurile au adus mai putine vizionari decat ma asteptam: Musichat.ro: 258 vizionari, MuzicaBuna.ro: 191 vizionari, Showbiz.ro: 136 vizionari, 9AM.ro: 196 vizionari, Apropo.ro: 131 vizionari

40 comments

 1. Pingback: Cristina Chipurici
 2. Pingback: Cetin Ametcea
 3. Pingback: Andrei Roşca
 4. Pingback: Alin Pandaru
 5. Pingback: Iulian Machi
 6. Pingback: Iulian Machi
 7. Pingback: Anca Nelersa
 8. Pingback: hasan
 9. Pingback: eOk.ro
 10. Ce promoveaza blogurile de mai sus nu se cheama muzica ci doar comert. Daca vreti muzica pentru oameni destupati la minte vedeti muzica-nu-ucide.ro, muzicadesuflet.wordpress.com si mai sunt cateva care nu mi le amintesc acum.

 11. as fi vrut sa vad si Rimel.ro in aceasta lista si cred ca trebuia mentionata si preluarea DivercityCafe de catre Republika cat si parteneriatele (cu Turabo Society Club si Radio 21) daca acest subiect a fost atins in prezentarea altor bloguri

 12. @Costin: nu cred ca acest articol a fost scris special pentru aceasta zi si cu preluarea DivercityCafe ca focus, deci de aceea rugamintea mea

 13. Articolul e interesant din pacate datele referitoare la traficul divercitycafe nu sunt reale. Daca se dorea o analiza pe bune poate era bine daca fiecare dintre blogurile prezentate era contactat anterior si se cereau datele de trafic pe luna aprilie, sau cel mult erau intrebate daca datele prezentate sunt reale.
  Avand in vedere ca lucrul asta nu s-a facut ,practic articolul de fata nu este nimic altceva decat un advertorial.

  Intamplarea face ca implementarea scriptului trafic.ro pe divercity sa fie fost facuta prost( si as putea sa va dau detalii dar nu cred ca are sens),si daca eram intrebati va atentionam de chestia asta.
  Analytics insa, ne arata ca pe luna aprilie,divercitycafe a avut urmatoarele valori (putem oferi si screenshot-uri daca chiar se doreste si vreti sa ajungem pana acolo):

  unici: 48.400
  pageviews: 102.000

  Oricum nu asta e potential proiectului si ne propunem sa demonstram asta in lunile care urmeaza. Sunt sigur ca in 6 luni vom vorbi cu totul despre alte cifre.

 14. @justin serios acum… unde e vina articolului si respectiv a Cristinei ca scriptul trafic.ro a fost implementat prost pe divercitycafe.ro?

  De ce mai e scriptul trafic.ro acolo daca cineva care vrea sa scrie despre el ar trebui sa va contacteze pentru a verifica daca traficul este acelasi cu cel auditat de trafic.ro? 🙂

 15. A zis cineva ceva de vreo vina? Am spus doar ca datele la divercitycafe sunt altele si le-am facut publice.Cred ca asta face ca analiza de fata sa fie mai relevanta, avand si date cat mai exacte nu crezi?

  Si eu am descoperit problema cu trafic.ro pe cand auditam site-ul.
  Motivul pentru care nu l-am scos imediat ce am preluat site-ul este ca oricum se lucreaza la redesign si urma sa fie scos atunci + sincer chiar nu credeam ca intereseaza pe cineva f mult chestia asta.
  Oricum a fost scos de dimineata ca sa nu mai existe confuzii , deci moment nu mai este trafic.ro pe divercitycafe ne limitam la analytics.

 16. Face. Corect. Insa eu m-am legat de paragraful asta:

  “Daca se dorea o analiza pe bune poate era bine daca fiecare dintre blogurile prezentate era contactat anterior si se cereau datele de trafic pe luna aprilie, sau cel mult erau intrebate daca datele prezentate sunt reale.”

 17. pai jurnalistic asa trebuia , sa fie contactati toti cei la care se face referinta in articol( stii f bine asta ce naiba).Pe de alta parte cand e advertorial atunci regulile sunt mai laxe.
  A nu se intelege gresit. Si eu daca pot sa pun un advertorial undeva oricunde, crede-ma ca il pun, daca se poate in fiecare zi ,in fiecare zi,nu e nimic rau in a iti promova proiectul.Asta e si motivul pentru care nu am facut nici o referire in comentariile mele la alt blog sau la autoarul postului.
  Atat timp insa cat este o referire la divercitycafe in articol cred ca am dreptul sa comentez datele care fac referire la acest proiect strict si nimic mai mult. Hai ca ma retrag ca mai avem si treaba 🙂

 18. Nu este advertorial. =)) Am argumentat fiecare chestie scrisa acolo. Am luat datele de pe Trafic.ro, de unde sa stiu ca, brusc, nu mai sunt relevante si e prost pus codul?

  Si exista si alte chestii pe care le-am luat in calcul pe langa vizitatorii unici in prezentarea fiecarui blog: parteneriate, exclusivitati, comentarii, rata de click la videoclipuri.

 19. In plus, Delia spunea azi dimineata pe blogul lui Dan (deceblog) ca pur si simplu e diferenta mare intre Google Analytics si Trafic.ro, nu ca ar fi prost pus codul. In urma cu cateva luni, cand am cerut tuturor (inclusiv ei) aceste date, nu era prost pus codul si coincideau datele. I-am cerut statisticile si pe lunile urmatoare si nu mi-a mai raspuns la mail, asa ca am ales sa folosesc doar datele stranse de Trafic.ro . Ca asa, si Monden.info are 9.000 de unici pe zi conform Google Analytics.

 20. Hai mai @justin cum asta? Cristina ar fi trebuit sa iti dea un mail sa te intrebe daca datele din trafic.ro sunt bune? Cam cum? 🙂

  Eu zic sa il pui iarasi in trafic.ro,pe bune de data asta! 😛

 21. mersi pentru interesul acordat divercitycafe si traficului pe care il face,asta arata ca am facut o investitie buna 🙂
  V-am facut publice datele pe aprilie daca vreti sa le luati in calcul bine daca nu nu whatever.Traficul in luna mai e in crestere de acolo si cifrele la care ma refeream. In momentul in care se termina luna o sa facem publice si cifrele pe mai, ca sa fie toata lumea fericita si sa nu mai facem presupuneri degeaba.
  Pe de alta parte eu am preluat blogul de ieri, deci in jur de 24 ore, prefer sa treaca ceva timp inainte sa emit judecati de valoare.

  Oricum Monden.info este primul da! ok? now relax. Surprinzator nu ne intereseaza sa concuram cu nimeni. Am preluat blogul pentru ca e potential de crestere pe nisa asta, asa cum si cei de la Monden.info stiu f bine si banuiesc ca se focuseaza si ei pe chestia asta. Ecuatia e foarte simpla pentru mine.Am preluat acum ceva il cresc de cateva ori = valoareaza cel putin de cateva ori mai mult.Punct. E destul de munca insa si prefer sa ne focusam pe asta nu pe ce face concurenta si cine e primul.
  Banuiesc ca daca noi crestem si cei de la Monden.info pleaca in concediu toti probabil ca o consecinta secundara o sa ajungem si primii dar slabe sperante ca lucru asta sa se intample ca urmare noi ne focusam pe ce putem noi sa facem si chiar nu ne intereseaza ce fac ceilalti.
  Nu trebuie sa fi primul neaparat , e foarte ok si pe doi (in unele cazuri chiar mai bine).Atat timp cat blogul o sa fie in crestere fata de cand am cumparat este un success pentru mine.

  PS.Sincer nu stiu f bine care au fost frictiunile de-alungul timpului intre playerii de pe nisa asta si cred ca nu prea conteaza chestia asta,nici nu cred in utopii de genul “let’s work together for a better world” dar oricum cred ca toate intepaturile astea nu fac decat sa ne pierdem cu totii timpul.( si stiu ca se intelege la ce ma refer).
  Ca urmare, incepand de acum la divercitycafe o sa avem o politica de nocomment la lucruri de genul asta de asemenea in tot efortul nostru de comunicare nu vom face vreodata referire la alte proiecte potential concurente.

  O seara placuta tuturor.

 22. Pingback: Enache Corina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *