Cat de optimisti putem fi dupa un “martie decent”?

Posted by

Citeam editorialul lui Cosmin Otel1 din newsletterul Arbomedia si am observat acelasi optimism pe care l-am remarcat la mai multi antreprenori din industria online din Romania, antreprenori ce nu detin neaparat proiecte mari insa destul de nisate.

thumb_cosmin_otel

Se apropie sfarsitul Q1, care cu un martie decent ne alimenteaza sperantele ca 2009 nu e asa de negru cum parea – am o vorba cu o prietena din bransa: “vremuri grele pentru toti, dar noi chiar suntem in industria in care trebuie”. Cu siguranta ca putem fi cei mai optimisti din piata, si asta din 2 motive principale:

1.audienta online creste (si deja este la un nivel mare de penetrare), iar particularitatile mediului online sunt chiar speciale (vezi in special posibilitatea interactivitatii, monitorizarea exacta a rezultatelor si optimizarea in timp real – in special a ce se intampla dupa click, aviz amatorilor sa se intample ceva…!)

2. avem inca un share mic din bugetele de media – si cu cat esti mai mic, cu atat e mai usor sa cresti.

Dupa ianuarie in care vanzarile au coborat sub temperatura de afara, februarie in care peste noapte se inchide o publicatie impreuna cu site-ul aferent, insa se investeste in business-uri online si se lanseaza sau relanseaza site-uri sau apar servicii la cheie, martie vine numai cu vesti bune:

– se organizeaza evenimente pentru start-up-uri: Lucky7 / Cristian Manafu2 si DigiCafe / Realitatea-Catavencu.

– marile trusturi lanseaza productii online. Funny pe net / Realitatea.NET si Alice / IBU ProTV.

– se lanseaza proiecte noi: yGSP / Gazeta Online, Vanzari2.0 / MB Dragan.

– se inchid si se redefinesc proiecte. Zazazoo devine Trigwee.

– se relanseaza proiecte: go4it, jurnalul.ro, sfin.ro, cinemagia.ro, metropotam.ro (O saptamana, 4 relansari) si topgear.ro.

– apar cursuri de publicitate pe internet.

– se face lobby pentru aducerea afacerilor off-line in online, premisa de la care se pleaca fiind investitia minima cu avantaje foarte mari. Contribuie Vanzari2.0, GoShopping si servicii de hosting.

– se relanseaza sistemul de afiliere de la eMag, eMag ProfitShare. Desi nu cred inca in programele de afiliere din Romania, ma gandesc ca e ar trebui sa fie un semn bun in ciuda faptului ca relansarea vine pe fundalul scaderii vanzarilor si concurentei acerbe pe aceasta nisa.

Veevid, un proiect Brainient, castiga Mini SeedCamp Paris. Este un castig notabil pentru industria online din Romania, in ciuda faptului ca desi este un proiect open source, nimeni in afara de Brainient si “cei 2 playeri mari din Romania” nu cunoste prea multe detalii despre premiant.

Emi Gal3, coordonatorul proiectului, ne asigura ca luna aceasta vom putea vedea ce se ascunde in spatele Veevid.

– Se lanseaza aplicatii pentru utilizatorii de Twitter din Romania. Microjobs.ro (lansare + monetizare si noutati), un serviciu a carui denumire nu mai are nevoie de nici un comentariu si Ttwittere.ro/anunturi.

refresh.ro lanseaza sp2.ro, un serviciu gratuit ce transforma un URL lung intr-unul scurt.

Asadar, avem proiecte la care au contribuit banii marilor trusturi media din Romania, avem proiecte finantate partial de SeedMoney, proiecte ale antreprenorilor de nisa, insa si proiecte low-cost/freelance.

Nu in ultimul rand, martie aduce inca o veste buna in online. ANC anunta deja 12 amenzi pentru spam. Poate cifra nu e mare insa orice are un inceput, iar ANC anunta faptul ca una dintre prioritatile pentru 2009 este combaterea comunicarilor comerciale nesolicitate si a spamului.

Note de subsol:
1. Cosmin Otel – Director vanzari Arbomedia. S-a alaturat echipei arbomedia in vara lui 2007.
2. Cristian Manafu – Partner, Evensys. Blog | LinkedIn | Twitter
3. Emi Gal – Managing Director at Brainient. Blog | LinkedIn | Twitter

6 comments

  1. Daca si sp2 a ajuns in lista, atunci nu pot decat sa-ti aduc aminte de primul studiu de audienta pentru blogurile romanesti, derulat de STANDOUT, inclusiv pe blogul tau:)

    Pe de alta parte, scapi din vedere ca ANC tocmai a fost desfiintata, iar rolul de a da amenzi il ia ministerul comunicatiilor si tehnologiei informatiei. Asa ca nu cred ca vom vedea alte amenzi curand, fie si din cauza haosului generat de reorganizare…insa sper ca urmatoarele care se vor da sa ia in calcul perioada asta de trecere. Asadar, nu e liber la spam, doar ca amenzile vor intarzia putin, dar vor fi, cu siguranta.

  2. Si ai mai scapat doua evenimente din zona online-ului imobiliar: MagazinuldeCase.ro a vandut 50% din actiuni si a lansat ansambluridecase.ro

  3. Pingback: Liviu Taloi
  4. @Ionut: Da, stiu ca ai publicat studiul. Multumesc ca mi l-ai trimis si pe e-mail, impreuna cu datele culese de pe blogului meu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *