Cum iti protejezi adresa de e-mail in fata avalansei de mesaje nesolicitate?

Posted by

Citeam acest articol al lui Vali Petcu1 si mi-am adus aminte de mici trucuri la care pot apela utilizatorii de internet atenti cu datele lor personale, pentru a verifica ce site (si de aici putem foarte usor extrapola la compania ce detine acel site) instraineaza aceste date si pentru a scapa de spam.

Hosting propriu, administrat cu ajutorul cPanel

cpanel_thumb

cPanel2 este o interfata intuitiva, folosita de majoritatea site-urilor ce au hosting propriu, care te ajuta sa gestionezi corect si fara a avea prea multe cunostinte despre administrarea unui hosting, toate functionalitatile de care ai avea nevoie.

Astfel, poate ai fi interesat sa cunosti faptul ca interfata cPanel permite setarea unei adrese de e-mail de mentenanta (Default Address Maintenance3), pentru a putea centraliza e-mail-urile primite pe orice adresa de email (@domeniultau) care NU exista.

Asta inseamna ca daca ai avea domeniul4 refresh.ro si te inscrii, de exemplu, pe conquiztador.ro, in momentul in care site-ul iti cere datele personale (nume, adresa, e-mail etc.), in campul destinat adresei de e-mail poti completa cu incredere [email protected]

Fizic, adresa [email protected] nu exista deoarece nu ai activat-o niciodata, insa vei putea citi orice e-mail primit pe aceasta adresa, folosind contul de mentenanta.

De obicei, cei care folosesc acest mic truc, folosesc ca si cont de mentenanta, adresa de email pe care o folosesc regulat.

Adresa de Gmail

gmail_thumb

Pe 8 martie 2008, abonatii si vizitatorii blogului oficial Gmail5 luau la cunostinta 2 lucruri mai putin cunoscute despre adresele de e-mail @gmail.com, odata cu publicarea postului 2 hidden ways to get more from your Gmail address.

1. plus addressing

Sa presupunem ca ai avea adresa de email [email protected] Orice combinatie [email protected] este de asemenea o adresa de e-mail valida, iar mesajele trimise catre acea adresa de email ajung in contul [email protected]

Folosind exemplul precedent, in momentul cand conquiztador.ro iti cere datele personale, campul adresei de e-mail il poti completa cu [email protected]

2. dot blindness

Gmail nu recunoaste punctele ca si caractere in compunerea adresei de email. Asta inseamna ca daca revenim la adresa de email propusa ca exemplu la punctul precedent, [email protected] este practic identica cu [email protected] sau [email protected]

Utilizand corect aceste doua optiuni, ori de cate ori un site instraineaza adresele de e-mail ale utilizatorilor iar tu primesti mesaje nesolicitate (spam), poti seta un filtru6 pentru a putea trimite direct in folderul de spam orice mesaj de acest gen.

Concluzii

Sper sa fi venit in ajutorul tuturor acelora care au nevoie de mai multa siguranta si vor sa cunoasca companiile/site-urile care instraineaza sau vand datele personale ale utilizatorilor, pentru a se putea proteja (si) pe viitor impotriva spam-ului.

In cazul in care stiti si alte servicii de e-mail care permit facilitati asemanatoare sau cunoasteti si alte interfete de gestionare a hostingului care fac acelasi lucru pe care-l face cPanel, va rog sa lasati un comentariu detaliat, pentru a putea imbunatatii acest articol.

Fiecare update la acest post ce va folosi informatiile din comentarii, va fi insotit de numele si adresa web a contributorului.

Multumesc.

Note de subsol:
1. Vali Petcu – cel mai controversat blogger din Romania. Blogul sau, www.zoso.ro, este cel mai bun blog din Romania conform zelist.ro, singurul site care calculeaza topul blogurilor romanesti, folosind metoda backlink-urilor.
Modalitati de contact: blog | LinkedIn | Twitter
2. cPanel – Deobicei, interfata cPanel insoteste gratuit conturile share-hositng, insa in cazul VPS-urilor sau al serverelor dedicate, achizitionarea unei licente este obligatorie. Pentru mai multe detalii, vizitati pagina www.cpanel.net.
3. Pentru a seta adresa de email de mentenanta, acceseaza cPanel Index >> Mail >> Default Address >> Set Default Address
4. reFresh.roCum alegem un nume de domeniu?
5. Blogul oficial Gmail poate fi gasit la adresa gmailblog.blogspot.com.
6. Pentru a seta un filtru in contul tau de Gmail, acceseaza Settings >> Filters.

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *