Azi la sedinta SATI

Posted by

Am votat azi in sedinta SATI1 cat nu am votat din ’96 pana in prezent pentru Romania :-).

Nu am sa fac o lista cu tot ce s-a discutat in sedinta SATI de astazi, ci doar cu informatii ce au legatura directa cu aspectele pe care le-am enumerat in articolul precedent, 4 cu SATI inainte sedintei de miercuri.

Incep cu sanctiunile, pentru ca nici eu nu stiam la ce se poate astepta un site care incalca regulamentul BRAT.

In cazul in care un site SATI nu respecta Regulamentul de Organizare si Functionare al Brat (ex: nerespectarea prevederilor regulamentare in ceea ce priveste implementarea corecta a tagului SATI), iar asupra lui s-a facut o sesizare, se va alcatui un raport, vor fi instiintati toti membrii Brat iar la prima sedinta a Comisiei Tehnice, aceasta poate propune Consiliului Director sanctionarea site-ului in culpa, prin nepublicarea rezultatelor.

Perioada de nepublicare a rezultatelor site-ului in culpa poate varia intre 15 zile si 3 luni. Perioada in care site-ul in culpa are obligatia de a remedia problema este de 3 zile. Au fost propuneri de 6 ore (Orlando Nicoara2).

Cele mai multe discutii au fost generate de gruparile de site-uri sub umbrela unuia singur.

18 site-uri grupeaza mai mult de 2 alte domenii sub acelasi cont. Sper ca Bogdan Gheorghe3, proprietarul softpedia.com, sa nu se supere pe mine deoarece am subordonat cele doua denumiri: domeniu si site :-).

Lista am publicat-o in postul anterior sedintei, insa o mai fac inca odata subliniind faptul ca 3 dintre conturi contin peste 10 site-uri, iar roportal.ro, fruntea clasamentului SATI, grupeaza nu mai putin de 41 de domenii.

roportal.ro – 41 site-uri (Inform Media)
– bestjobs.ro – 5 site-uri (Neogen)
– rol.ro – 3 site-uri (ROL Online Network)
– realitatea.NET – 5 site-uri (F5 Webcorp)
gsp.ro – 14 site-uri (Gazeta Online)
– apropo.ro – 2 site-uri (MediaPro Interactiv)
– hotnews.ro – 4 site-uri (Hotnews)
– adevarul.ro -2 site-uri (Adevarul Holding)
– feminis.ro – 2 site-uri (AD Evolution)
– chip.ro – 2 site-uri (3D Media Communications)
– orange.ro – 5 site-uri (Orange Romania)
– go4it.ro – 6 site-uri (Publimedia International)
mysport.ro – 10 site-uri (Gazeta Online)
– avocatnet.ro – 5 site-uri (LegalNET)
– bloombiz.ro – 2 site-uri (Netbridge Development)
– metalhead.ro -2 site-uri (ActiveSoft)
– moneychannel.ro – 3 site-uri (F5 Webcorp)
– 123start.ro – 3 site-uri (ARBOInteractive)

S-au discutat mai multe aspecte plecand de la aceste grupari de forte.

Sorin Danilescu4 a adus ca argument pro acestor grupari faptul ca sunt miscari strategice, iar anumite companii prefera sa le vanda astfel. (vezi si articolul scris de Sorin Danilescu pe blogul GSP, Transparenta in online II).

Se pare totusi ca exemplul bestjobs.ro (Neogen) nu se alatura miscarilor strategice, Calin Fusu5 confirmand faptul ca nu a facut nimic impotriva regulamentului. Cum nu se specifica, fiecare isi poate inscrie orice site sub un altul, chiar daca e din alta tara.

Concluziile precum si deciziile finale sunt urmatoarele:
– Incepand cu urmatoarea perioada de facturare, fiecare domeniu plateste separat.
– Domeniile nu vor mai fi grupate sub un site, ci sub o denumire de grup.
– Fiecare domeniu care va fi alaturat unui grup de site-uri va plati o taxa suplimentara de 100 euro. (Cred totusi ca acest lucru a ramas doar in stadiul de propunere. Sincer nu mai tin minte exact. Corectii?)

Propunerea gsp.ro prin vocea lui Sorin Danilescu de a se publica inca 3 parametri (ponderea vizitelor directe in total vizite (Direct Traffic), ponderea vizitelor venite din alte siteuri in total vizite (Referring Sites) si ponderea vizitelor venite din motoarele de cautare in total vizite (Search Engines)), nu a fost aprobata. Aceasta decizie poate supusa iarasi la vot dupa 6 luni.

Discutiile pro publicare au fost conduse de tandemul Gsp si Hotnews. Softpedia si IBU ProTV S.A. au considerat ca sunt discutii inutile care nu fac altceva decat sa pozitioneze SATI ca mediator intr-un scandal provocat de acuzelor de SPAM, nedovedite, impotriva site-ului Realitatea.NET, acuze pe care Antena3 le-a publicat pe site-ul antena3.ro.

In opinia mea, singurul organism indreptatit in a pedepsi un site pentru spam este Google, iar raportarea site-urilor in culpa se poate face cu ajutorul formularelor puse la dispozitie de motorul de cautare. Implicarea unui organism independent de audit la care se raporteaza intreaga piata nu ar duce decat la alte certuri ce vor fi argumentate, evident, cu date din SATI.

In plus, Orlando Nicoara a cerut si parerea agentiilor prezente in legatura cu necesitatea acestor date, acestea nemanifestandu-si interesul pentru aceste date. Orlando Nicoara a intarit totusi ideea ca daca o agentie va cere de la un publisher aceste date, acesta i le va oferi fara nici o problema.

De mentionat:
Dragos Stanca6 a votat pro publicarea parametrilor.
– S-au purtat discutii si in privinta publicarii altor date, precum cuvinte de cautare, moment in care au fost destule voci care au confirmat iesirea din SATI in aceste conditii.
– Conform unei noi reguli privind corectitudinea publicarii datelor SATI, aplicatia de pe site-ul wall-street.ro va trebui corectata pana in data de 1 aprilie a.c., deoarece interpreteaza intr-un mod incorect datele SATI.

Later edit: Au mai scris:
Bogdan Pitaru, reactor sef Antena3.ro – Transparenţa SATI: Sex sub plapumă, cu lumina stinsă.
CapsLock.roSedinta SATI a stins scandalul google-spamului
Sorin Danilescu, pe blogul GSP – Pe drumul cel bun

NOTA: Acest articol poate suferi modificari si de asemenea poate primi completari din partea persoanelor care apar in discutii. Folositi contact-la-refresh-punct-ro pentru orice corectie sau completare. Multumesc.

Note de subsol:
1. SATI – Studiu de Audienta si Trafic Internet. www.sati.ro
2. Orlando Nicoara – General Manager, MediaPro Interactiv. Blog | LinkedIn | Twitter.
3. Bogdan Gheorghe – Owner at SoftNews Net SRL. LinkedIn | Blog
4. Sorin Danilescu – Business Development Manager la Gazeta Online. Blog | LinkedIn
5. Calin Fusu – Director General at Neogen SA. LinkedIn | Blog | Twitter
6. Dragos Stanca – Managing Director, F5 Realitatea-Catavencu, divizia de online a trustului cu acelasi nume. Pentru mai multe informatii viziteaza F5web.ro si f5xmedia.ro.

13 comments

  1. Pingback: Alex Mârzan
  2. eh ****, nedovedite. au fost zeci de screenshoturi si au muncit sclavii lui stanca o noapte sa faca curat in mizerii. si mai sunt pe siteurile lor destule goange din astea.

  3. 1. Felicitari pt proiectul refresh.ro, mi l-am adaugat in reader:)
    2. Daca tot ii dai trafic colegului Pitaru de la Antena 3 explica-i inca o data ca desi lui i-a “scapat” F5 a votat PENTRU publicarea surselor de trafic. Tocmai pt ca nu avem absolut nimic de ascuns, in ciuda obsesiei unora.

  4. Dragos “il invat eu internet”? Si eu am observat ca “Cel mai des cuvânt folosit: “Fundaşele.””. 🙂

    O fi fost neatent.

  5. aplicatia de pe site-ul wall-street.ro era foarte OK si foarte utila.acum trebuie sa lucrez eu sa fac una asemanatoare …:(

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *