ANC: Peste 1000 de reclamatii in 2008, 12 amenzi in 2009

Posted by

Spam-ul este un abuz electronic din partea celor care trimit mesaje nesolicitate prin e-mail, urmarind promvarea de produse sau servicii online sau offline.

* Daca vrei sa iti protejezi adresa de e-mail impotriva mesajelor nesolicitate te invit sa citesti articolul de ieri, Cum iti protejezi adresa de e-mail in fata avalansei de mesaje nesolicitate?.

Cei care recurg la astfel de metode nu sunt interesati de profilul publicului tinta si urmaresc doar volumele, incercand sa faca rost de un numar cat mai mare de adrese de e-mail, pe care sa le foloseasca in promovarea serviciilor si produselor proprii.

Desi atunci cand vorbim de spam ne gandim la mesajele pe care le primim pe e-mail, termenul este folosit si in alte cazuri: spamul pe blog-uri (in comentarii), spamul pe forum-uri (asemanator celui din comentariile de pe blog-uri), spamul prin Y!M sau oricare alt client asemanator sau spamdexing-ul (sau search spam), ce implica o serie intreaga de metode folosite de site-uri pentru a influenta relevanta paginilor lor in motoarele de cautare.

Revenind la trimiterea de mesaje nesolicitate, ANC1 a anuţat ca, in urma finalizarii investigatiilor efectuate de la inceputul anului 2009 si pana in prezent Autoritatea a sanctionat contraventional 8 persoane juridice şi 4 persoane fizice pentru incalcarea dispozitiilor legii comertului electronic2.

De retinut faptul ca una dintre prioritatile ANC pentru 2009 este combaterea comunicarilor comerciale nesolicitate si a spamului, suportul legislativ aflat la baza actiunilor Autoritatii fiind cuprins in legea nr.365/20023, republicata.

thumb_anc

Astfel, sase companii au fost sancţionate pentru netransmiterea informaţiilor solicitate de ANC conform Legii nr.365/2002: S.C. Prestige Car Imports S.R.L. cu amendă în valoare de 10.000 lei, S.C. Altfel S.R.L. cu amendă în valoare de 5.000 lei, S.C. ALL Educational S.A. cu amendă în valoare de 5.000 lei, S.C. Finit Consult & Management S.R.L. cu amendă de 5.000 lei, S.C. Neoti Impex Com Prod S.R.L. cu 5.000 de lei si S.C. Evolva Telecom S.R.L. cu 5.000 de lei. Patru persoane fizice au fost, de asemenea, amendate cu sume de câte 5.000 de lei pentru netransmiterea informaţiilor solicitate.

Companiile S.C. Schuller Eh Klar S.R.L. şi S.C. Karpaten Turism S.R.L. au fost amendate cu suma de 1.000, respectiv 5.000 de lei pentru efectuarea de comunicări comerciale nesolicitate.

ANCANC aplica amenzi pentru incalcarea legii comertului electronic

Presedintele ANC Liviu Nistoran4 a declarat ca investigatiile sunt ingreunate din cauza lipsei cooperarii din partea celor implicati si din aceasta cauza a decis aplicarea de amenzi foarte mari pentru aceia care refuza in mod repetat furnizarea de informatii necesare finalizarii anchetelor.

thumb_liviu_nistoran

Anul trecut am primit peste 1.000 de reclamatii privind comunicarile comerciale nesolicitate si investigatiile au ajuns sa dureze foarte mult tocmai din lipsa de cooperare din partea celor implicati. De aceea am decis să aplicam amenzi foarte mari pentru cei care refuza in mod repetat sa furnizeze informatiile de care Autoritatea are nevoie pentru finalizarea investigatiilor.

Dorin-Liviu Nistoran – Presedinte ANC

In lista de mai sus, recunosc 2 retele de internet de cartier, altFEL NET si Evolva. Celelalte societati comerciale precum si identitatea celor 4 persoane fizice imi sunt necunoscute.

Note de subsol:
1. ANC (Autoritatea Nationala pentru Comunicatii) este institutia care stabileste regulile pentru piata de comunicatii din Romania si vegheaza la respectarea acestora.
2. Sursa ANC aplica amenzi pentru incalcarea legii comertului electronic.
3. Legi-internet.ro – Legea nr. 365 din 7 iunie 2002 privind comertul electronic.
4. Dorin-Liviu Nistoran, presedinte ANC incepand cu luna august 2008. Sursa Hotnews.

One comment

  1. Intr-adevar domnul Dorin Liviu Nistoran, fostul presedinte al ANC a facut multe lucruri bune pentru online-ul romanesc incepand de la masurile antispam pe care incepuse sa le ia, continuand cu amenzile la site-urile pornografice care nu aveau link de intrare in care iti dadeai acordul cu privire la varsta pe care o ai ( sub sau peste 18 ani ), continuand cu masurile asupra posturilor de televiziune care emiteau peste puterea prevazuta in licenta de emisie si culminand cu scaderea tarifelor de interconectare intre operatorii de telefonie mobila. Din pacate ca orice om de valoare a fost inlaturat …pe motive politice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *