Cum alegem un nume de domeniu?

Posted by

Alegerea unui nume de domeniu este o decizie ce ar putea influenta decisiv numarul de vizitatori pe termen lung. Avand In vedere ca majoritatea domeniilor pe care le-ai putea considera potrivite sunt deja achizitionate sau concesionate, si aici vorbim atat despre cele internationale (.com, .net, .org), cat si despre domeniile .ro, alegerea unui domeniu bun devine, din ce in ce mai mult, o provocare :-).

Cum alegi un nume de domeniu bun pentru proiectul tau? Inainte de toate calculele de PR si/sau marketing, trebuie sa iei in considerare 2 lucruri.

alegrea_unui_domeniu_post

Simplu si usor de memorat

Vizitatorul trebuie sa fie in stare sa memoreze fara a depune nici un efort numele domeniului pentru a putea reveni usor pe site. Alegerea unui domeniu usor de tinut minte, va ajuta vizitatorul sa il identifice oriunde, fie ca este vorba de o carte de vizita, portiera unei masini, un tricou sau o mapa de prezentare.

De asemenea, trebuie subliniat si faptul ca acesta ar trebui sa fie simplu si/sau pe cat posibil, scurt. In functie de pregatirea publicului tinta, trebuie stabilit daca in compunerea domeniului se va evita includerea cuvintelor in alta limba (ex: engleza,franceza) care ar putea crea confuzie.

Gandeste-te ca viata ta ar depinde de un singur apel telefonic, de 10 secunde, timp in care tu ar trebui sa pronunti adresa site-ului iar persoana de la capatul celalalt al telefonului sa fie capabila sa o retina usor. Alegerea unui nume de domeniu greu de pronuntat nu te va ajuta, ci dimpotriva, te va obliga probabil la alte cheltuieli de promovare.

Relevant

Relevanta este destul de importanta atat pentru vizitator cat si pentru motoarele de cautare.

Sa presupunem ca ai o agentie imobiliara si esti la inceput. Poate ar trebui sa te gandesti la nume de domeniu usor de tinut minte precum garsonieredecumparat.ro, apartamentedecumparat.ro, casedecumparat.ro sau de ce nu, toate trei (nume de domenii libere in momentul redactarii acestui articol), luand in considerare faptul ca Home-immobilis.ro (presupunand ca acesta este numele agentiei; exemplu ales datorita disponibilitatii) nu te va ajuta cu nimic, din nici un punct de vedere, iar concurenta a ales domenii asemanatoare, usor de intuit si de memorat: magazinuldecase.ro, imobiliare.ro, casata.ro.

Majoritatea antreprenorilor care isi dau seama de potentialul pe care ar putea sa-l aiba vizibilitatea afacerii proprii in online, cauta sa asocieze numele de domeniu cu numele firmei pe care o detin, si aici apar adevaratele probleme.

Nu demult, am vazut pe soseaua Colentina, in zona magazinului Domo de la Obor (Bucuresti), o masina care avea inscriptionata pe portiera, adresa maricon.ro. Sarind peste trivialitatea numelui (pentru cunoscatorii de limba spaniola), nu stiu cati dintre voi ati putut asocia acest domeniu cu o firma de instalatii sanitare, insa sunt sigur ca cei mai carcotasi dintre voi v-ati gandit mai degraba ca pe patroni e posibil sa ii cheme Maria si Constantin.

Achizitionarea unui domeniu .ro

rotld_logo

Desi exista foarte multe companii in Romania care vand nume de domeniu, sfatul meu este sa il cumparati direct de la ICI (Institutul National de Cercetare-Dezvoltare In Informatica) accesand pagina departamentului care se ocupa cu domeniile .ro, rotld.ro.

Stiu, veti spune ca la RoTLD un domeniu .ro costa $61, iar alte site-uri le vand mai ieftin sau le ofera gratis, impreuna cu pachetele de hosting. Nimic mai corect, insa ar fi bine sa verificati termenii si conditiile acestor site-uri. Mare parte din ele nu iti cedeaza proprietatea domeniului ci doar ti-l ofera spre folosinta.

11 comments

 1. Pingback: Florin Diaconu
 2. Salut.
  Cum pe pagina de verificare a unui domeniu comentariile sunt inchise, postez aici un comentariu (pe care poti sa-l stergi): am vreo garantie ca domeniile pe care le verific nu se stocheaza intr-o baza de date?
  Multumesc.

 3. Salut,

  Nu exista nici o baza de date in spatele aplicatiei. E doar un tool oferit vizitatorilor refresh.ro.

  Bine, primul dintr-o serie de aplicatii. Diseara mai dau drumul la inca o aplicatie. 🙂

 4. Pingback: Andrei Maxim
 5. E adevarat tot ce ai spus in articol, dar eu merg si pe baza continutului. Adica daca cel care a vizitat site-ul este multumit ca a gasit ceea ce si-a dorit si ii place cum scriu, sunt sigur ca o sa revina din nou. Cel putin eu asa fac. Salvez intr-un folder pe pc toate site-urile care imi plac si care au nume de domeniu lung si cand am timp incerc sa mai revin. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *